Hoppa till huvudinnehåll

Studenter gav rivningshotade hus ny funktion

Hur ska silon och kvarnen vid stationen i Höör kunna bevaras och knyta ihop den skånska orten? Ritningar som gjorts av 16 arkitektstudenter har visats upp för allmänhet och beslutsfattare.

– Publicerad den 12 juli 2016

I sex veckor ägnade sig LTH:s arkitektstudenter åt ett fördjupningsprojekt om byggnader av kulturhistoriskt värde. Lektor Ingela Pålsson Skarin var kursansvarig och tillsammans med Thomas Hellquist examinator under kursen, där även arkitekten Martin Svansjö undervisade.

Martin Svansjö är inte bara gästlärare på Arkitektskolan, han har också ett hjärta som slår för utveckling och kulturliv i Höör, dit han för ett tiotal år sedan flyttade med sin familj.

Med andra ord är det ingen slump att en del av arkitektstudenternas arbeten – som har visats upp för allmänheten i Kulturhuset Anders i Höör – är ägnade åt silon och kvarnen, två rivningshotade byggnader som ligger precis intill stationen, på en tomt som år 2009 köptes av kommunen med den uttalade avsikten att bygga bostäder.

– Höör är en ort i Skånes mitt där många pendlare vill och även i framtiden kommer att vilja bo. Jag tycker att det är viktigt att ta hand om det gamla och se det som en förutsättning för det nya. Min förhoppning är att beslutsfattare inte ska hasta igenom något för att göra kortsiktiga ekonomiska vinster, säger Martin Svansjö.

Ett av skälen till att bevara och ge nytt liv åt byggnaderna handlar om trygghet.

– Många av oss kan känna oss vilsna inför framtiden, eller det gör vi kanske alla. Då tror jag att vi kan hålla fast vid de objekt som alltid har funnits här och ge dem ett annat användningsområde. Det är förstås svårt att mäta, men jag tror att de som lyckats har vunnit också ekonomiskt på att göra så. Detta gäller för delar av Malmö hamn, men också för Norrköping och inte minst Köpenhamn.

Även om det fortfarande rivs utan eftertanke runtom i Sverige, tror Martin Svansjö att det idag finns en insikt om att 1960-talets rivningsiver gjorde skada och att det finns byggnader som tillhör bygderna och behöver omformas för att kunna bevaras.

– Ofta är det väldigt mycket tid, möda och redighet som har investerats i de här husen. De har bevisat sin hållbarhet.

Flera av förslagen som studenterna arbetat fram ligger nära Martin Svansjös egen uppfattning om att silon och kvarnen bör bevaras utan att just de byggnaderna får innehålla bostäder.

– Runtomkring finns gott om plats för bostäder. Silon och kvarnen är centrala byggnader, så jag tycker att det vore klokt att ha en samlande verksamhet där, något som allmänheten får njuta av.

En av studenterna, Zandra Valencia, utformade sitt arbete kring den lokala mat-traditionen, vilken bland annat kommer till uttryck i att kvarnen är en symbol för Höör.

– Hon tänker sig en matmarknad och en promenad på andra våningen både på in- och utsidan av byggnaderna, och att silons rör rymmer odlingar.

Ett annat spännande förslag var enligt Martin Svansjö att knyta silon och kvarnen till Skånes Djurpark och ha exempelvis terrarier och utrymmen för att ta hand om vård av djur. En fördel med silon och kvarnens placering är att de som utflyktsmål inte kräver tillgång till bil.

När de 16 studentförslagen ställdes ut och LTH:s rektor Viktor Öwall invigningstalade var många kommunpolitiker av skilda kulörer på plats.

– Jag hoppas att studenternas arbeten ska påverka vilka beslut som nu fattas. De här byggnaderna är i bra skick jämfört med mycket annat. Kvarnen har en logisk organisation med rejäla våningar, det är ett gediget träbygge. Silon är kanske lite klurigare. De är ett udda par.

Zandra Valencia, student som i höst inleder sista läsåret på arkitektlinjen:

– Det här har varit ett jättesvårt arbete eftersom jag inte hållit på med restaurering tidigare och eftersom byggnaderna är så olika. Jag har valt att ta fasta på att människor ska få tillgång till byggnaderna och att de ska skapa en identitet åt Höör. Jag vill att den nya funktionen ska vara en resurs för lokalsamhället. Så det är inte estetiken utan funktionen som står i fokus.

– Framöver finns så många möjligheter, mitt förslag är ett av många. Jag har blivit engagerad och känner att det skulle vara synd om kvarnen och silon rivs. Jag förstår att det är lättast att riva och bygga nytt, men det är synd att riva byggnader som står för så mycket identitet. Som jag förstår det pågår en strid kring detta i Höör, och den lär väl fortsätta en tid till.

Text: Tiina Meri

Illustrationer: Zandra Valencia

FAKTA OM silon och kvarnen i Höör

Kvarnhjulet är en symbol för Höör, och i kvarnen och silon togs mjölet om hand. Kvarnen är ett trähus från 1800-talet medan silon är ett betongbygge från 1950-talet.

FAKTA OM Martin Svansjö

Samlare och konstnär. Utbildad arkitekt och gästlärare vid Arkitektskolan och Designskolan.

För några år sedan arrangerade han och Tom Ström, moderat kommunpolitiker i Höör, ett evenemang för att uppmärksamma silon och kvarnen under Kulturnatten.

– Vi satte ljusslingor och strålkastare i byggnaderna. Tom visade kvarnen och jag stod inne bland duvorna i silon i en 20-talskostym och spelade stenkakor. Den natten var det några till som blev silovänner.