Hoppa till huvudinnehåll

Sex av tio unga vill bli ingenjör

– Publicerad den 7 juli 2011

Ungdomartycker att teknik är kul och många skulle också gärna vilja utbilda sig inom teknikområdet om de fick välja fritt, enligt en undersökning som kommer från företaget Mathworks, som ställt enkätfrågor till 1 027 svenskar mellan 15 och 25 år.

När unga förutsättningslöst får välja inom vilket utbildningsområde de helst vill vara väljer 33 procent teknikområdet, med samhällsvetenskap kommer på andra plats med 24 procent och humaniora på tredje plats med 17 procent enligt undersökningen.

De flesta, 92 procent, i undersökningen tror att ingenjörer har en lysande framtid, och de flesta bedömer också att yrket är viktigt för Sveriges framtid. 59 procent kan tänka sig att bli ingenjör. 

55 procent anger att roliga och intressanta arbetsuppgifter som det viktigaste skälet att bli ingenjör. Bra lön angavs som huvudskäl av 27 procent, och goda karriärmöjligheter av 11 procent. 

Men skillnaderna mellan könen är stora. Det är inte oväntat en betydligt större andel män som vill bli ingenjörer, och fler män är överhuvudtaget intresserade av teknik, visar undersökningen.Bara 10 procent av kvinnorna angav teknik som det mest intressanta området. För män var siffran 55 procent. 24 procent av kvinnorna och hela 76 procent av männen skulle kunna tänka sig en ingenjörsutbildning.

Även ämnesvalen fördelade sig tydligt mellan könen. Männen vill helst läsa datateknik, kvinnorna väljer medieteknik eller energi och miljö.

Stockholm, Lund och Göteborg anses ha bäst ingenjörsutbildning. Men de flesta tycker att den utbildningsort som ligger närmast är bäst.

 

Läs en artikel om undersökningen i SvD