Hoppa till huvudinnehåll

Rektor: Välkomna i LTH!

– Publicerad den 22 augusti 2011

Hej!

Jag heter Anders Axelsson och är rektor på LTH!

Grattis och Välkomna!
Jag börjar med att gratulera er av två orsaker:

1. Ni har lyckats mycket bra med era studier. Det är ett högt söktryck och endast de som har mycket bra betyg från gymnasiet kommer in.

2. Ni har valt LTH för era fortsatta studier! Jag skall strax förklara varför detta är ett bra val.

Grattis till LTH
Jag vill också gratulera oss själva. LTH fyller 50 år i år. Det är både gammalt och ungt. I jämförelse med Lunds universitet, som kom till 1666, så är vi unga. LTH är en del av Lunds universitet och kan alltså utnyttja Lunds universitets alla fördelar. Å andra sidan är LTH gammalt. Ni föddes för cirka 20 år sedan och då hade LTH redan funnits i 30 år. Vi har funnits tillräckligt länge för att vara etablerade nationellt och internationellt med stark forskning och mycket väl utvecklade utbildningsprogram. Samtidigt är LTH tillräckligt ungt för att inte alla stigar skall vara upptrampade. Det finns utrymme för nysatsningar och nytänkande. Vi kan och vill ta oss an dagens utmaningar som rör klimat, energi och en hållbar samhällsutveckling.

Eftersom vi är 50 år håller vi på med renoveringsarbeten av en del hus. De flesta är färdiga. Jag hoppas ni har överseende med en del olägenheter. Det kan vara lite problem med bostäder vid terminsstarten men det brukar lösa sig ganska snart. Vi jobbar på att förbättra detta!

Varför är Lund och LTH ett bra val?
– När ni valde LTH valde ni också Lunds universitet. LTH är en del av Lunds universitet. Det innebär att dörren är öppen för att ta del av hela universitetets utbud. När jag åker ut i världen så tillhör jag inte bara LTH utan också Lunds universitet. Alla känner till Lunds universitet.

– När ni valde LTH valde ni också Lund som är en fantastisk stad att leva i.

– När ni valde Lund valde ni också en internationell vetenskaps- och utbildningsstad. Lund kommer i framtiden att bli ett europeiskt forskningscentrum eftersom två stora forskningsanläggningar skall byggas här: ESS och MaxIV. Investeringar på 15-20 miljarder kommer att betyda mycket för LTH, LU, Lund och Sverige! MaxIV är klar 2014 medan ESS är klart 2020.

Varför är LTH ett bra val?
– LTH är en teknisk högskola med stor bredd och med ett stort utbud av kurser.

– När vi rankar de tekniska högskolorna i Sverige kommer LTH främst, vilket beror på bl.a. god examination och framgångsrik forskning.

– Du får både en yrkesexamen och en akademisk examen. Du blir alltså både civilingenjör och Master of Science in Engineering, du blir både arkitekt och Master of Architecture, etc.

– Det går bra för LTH! Framgångsrik forskning, bra utbildning med engagerade lärare och studenter och bra ekonomi.

Utbildningen skapar oväntade mervärden
Våra utbildningar ger en stor bredd vilket gör att det finns många olika möjligheter till yrkesinriktning när du är klar! Jag vill ge ett exempel på detta.

Den senaste tiden har ni säkert hört om börsras och kursfall på världens alla aktiebörser. Ni har kanske t.o.m. sett Stockholmsbörsens VD Jens Henriksson uttala sig om det som händer. Jens har gått på LTH. På Elektroteknik. Han studerade speciellt Reglerteknik och så småningom också ekonomi. Vi bjöd in Jens till LTH i våras för att ge ett seminarium.

Han gjorde en lista på saker som han lärt sig på LTH och som han haft stor nytta av. Jag skall bara ta några av hans punkter:

– Innehållet är brett och skapar breda möjligheter till olika yrkesval. Han kallade det för en ”dra åt helvete-utbildning”. Man kan sluta när man vill och gå till ett annat bra jobb.

–  Hårt tempo skapar en konkurrensfördel

– Många kurser samtidigt skapar en förmåga att hålla mänga bollar i luften

– Utbildningen är organiserad i delmål med delleveranser – passar speciellt den som är lite lat.

– Man tvingas leverera ett SVAR. Man lär sig ta beslut.

– Omtentorna gör att man tillåts misslyckas och gå vidare

Så flera av de saker som ni kommer att tycka är jobbiga i början skapar nya mervärden.

Utbildning är kopplad till forskning och näringsliv Universitetet skiljer sig från gymnasiet bl.a. genom att vi inte bara sysslar med utbildning utan också med forskning. Många av oss som jobbar här är både lärare och forskare, en del av oss har dessutom jobbat i industrin, flera av oss har själva gått utbildningen på LTH. Det gör att ni kan känna er ganska trygga att lärarna vet vad de pratar om, att utbildningen ligger i forskningsfronten, att den är relevant för ert framtida jobb och att nivån är rätt.

Goda framtidsutsikter

Ni kommer att vara ”anställningsbara”. Det finns många hål att fylla när ni är klara. Välkomna till oss här på LTH!

Vi brukar säga ”Välkommen i LTH”! Först låter det som en felsägning men det är det inte alls. Vi menar ”Välkommen i LTH = Välkommen i gänget”! Du är en av oss! Här jobbar alla tillsammans!

Välkomna i LTH!

Anders Axelsson

Rektor, LTH