lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

"Ont om tid när sandstränder slukas av havet"

2017-02-20

Strand blir stensamling i Sydsverige. Foto: Hans Hanson

Riksdag och regering måste skyndsamt agera och se till att Sverige får en effektiv kustförvaltning och ett välfungerande arbete mot stranderosion, framhåller LTH-forskarna Caroline Fredriksson och Hans Hanson i ett debattinlägg.

I en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 februari skriver Caroline Fredriksson, doktorand vid Avdelningen för teknisk vattenresurslära, LTH, tillsammans med professor Hans Hanson om ett resultat av att klimatförändringar:

Haven, inklusive Östersjön, stiger i allt snabbare takt, vilket medför att Sydsveriges sandstränder gradvis försvinner.

Enligt de två forskarna vid Avdelningen för teknisk vattenresurslära är det idag kommuner och privatpersoner som förväntas vidta åtgärder utan att dessa har de verktyg som krävs.

Hans Hanson och Caroline Fredriksson menar att Sverige ligger långt efter jämförbara länder när det gäller kustförvaltning och arbete mot stranderosion. Precis som skånska stränder idag slukas av havet kommer stränder i övriga Sverige inom kort att hamna under vatten, varnar de.

Vi menar att det är ont om tid, och att riksdag och regering behöver inse problemets vidd och skyndsamt agera och införa en ny svensk expertmyndighet, säger Hans Hanson.

 

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet.