Hoppa till huvudinnehåll

Mytjakt och miljötänk i årets julkalender

På med tomteluva och skyddsglasögon, för nu är det julkalender igen! För tolfte året i ordningen har LTH-teknologer via kortfilmer experimenterat fram en vetenskaplig julkalender. På ett pedagogiskt och humoristiskt sätt, bjuds tittaren på en inblick i tekniska och naturvetenskapliga fenomenen.

– Publicerad den 27 november 2018

Hur bildades egentligen jorden? Är det farligt att knäcka i lederna? Varför blir man vinterdeppig? Och så vilda äventyr med mytjägare som letar efter myter att slå hål på.

LTH:s julkalender, som varje år följs av tiotusentals skolungdomar i Sverige, bjuder på en stor vetenskaplig variation.

Årets tre upphovsstudenter Anna-Karin Aronsson, Sara Enbom Engström och Ebba von Wachenfeldt läser till civilingenjörer i Ekosystemteknik på LTH.

- Vi har funderat över vad vi själva är intresserade av och skulle vilja lära oss mer om. Och det är ju rätt många saker! Vi har försökt att sätta en liten miljöprägel på julkalendern, eftersom vår utbildning har fokus på just det, säger Anna-Karin.

Vilka avsnitt tycker ni själva lite extra mycket om?

- De avsnitt i vilka vi granskar myter har genererat många skratt i filmstudion! Men avsnitten med miljöinriktade ämnen, som till exempel de om växthuseffekten och aerosoler, ligger ju oss varmt om hjärtat. Och sedan har vi ett avsnitt om fyrverkerier, där vi fick hjälp av en som tidigare utfört experiment på Youtube. Det blev ett riktigt spännande och lärorikt avsnitt!

Till årets julkalender