Hoppa till huvudinnehåll

Information om explosionen vid Fysicum

Vid lunchtid under onsdagen skedde det en explosion i en kompressor i ett driftsutrymme på Enoch Thulin-laboratoriet vid Fysicum. Området spärrades av och personal och studenter i närliggande byggnader evakuerades. I morgon, torsdagen den 22 november, kommer verksamheten att fungera som vanligt utom för anställda och studenter på förbränningsfysik.

– Publicerad den 21 November 2018

I nuläget så tror man att explosionen orsakades av att en luftkompressor havererade på den så kallade riggen, på avdelningen för förbränningsfysik. Explosionen skedde mot vägen utanför laboratoriet, och en vägg revs bort. Ingen skadades fysiskt. En person från servicepersonalen, som gick utanför, kastades dock till marken. Personen har fått hjälp av företagshälsovården. 

Hela Fysicum utrymdes och stängdes av räddningstjänsten efter händelsen, vilket var en säkerhetsåtgärd inom ramen för räddningstjänstens arbete.

Enoch Thulin-laboratoriet har gåtts igenom av räddningstjänsten vars bedömning är att det inte föreligger någon akut fara. Personal från förbränningsfysik har därefter gått igenom laboratoriet. Enoch Thulin-laboratoriet, det vill säga avdelningen för förbränningsfysik, kommer att förbli avstängt tills såväl den polisiära utredningen som en statisk utredning är klara.

Det är omfattande materiella skador på byggnaden, och även på ett antal personbilar utanför huset.

Alla studenter och anställda som inte är på förbränningsfysik kan gå som vanligt till jobb och plugg imorgon. Ingen övrig verksamhet påverkas.