Hoppa till huvudinnehåll

Halifaxbärgningen kan öka intresset för havet

Strax utanför Falsterbo har bärgningen av ett bombplan som försvann i havet under andra världskriget inletts. Alla vrak i Östersjön borde ses över och rensas, säger Peter Jonsson, universitetsadjunkt i teknisk geologi.

– Publicerad den 17 augusti 2016

Bärgningen av Halifax HR871, det kanadensiska bombplan som för 73 år sedan träffades av blixten under en av de allierades attacker mot Hamburg och kraschade två kilometer söder om Falsterbonäset, har sin bakgrund i projektet Havsresan, som är Lunds universitets kunskapsprojekt för att öka intresset och respekten för havet.

Redan innan planet 2011 hittades av Kustbevakningen har Havsresan sökt efter vrakplatsen, och efter fyndet har vraket i flera år undersökts av Havsresan och med hjälp av frivilliga dykare.

Bombplanet är ett tekniskt-historiskt intressant objekt. I hela världen finns det bara kvar två plan av denna typ, alla andra skrotades efter kriget. Idag utgör vraket inte någon miljörisk genom läckande olja eller liknande, berättar Peter Jonsson, universitetsadjunkt i teknisk geologi.

– Men precis som med många andra vrak i Östersjön och kring Skåne finns fastsittande nät, så kallade spökgarn, som är en fara för miljön. Alla vrak borde ses över och rensas, säger han.

Hur många vrak som finns i Östersjön vet ingen idag.

– Bara i vattnen kring Skåne finns tusentals vrak. De har olika ålder, allt från stenåldersvrak till fartyg som sjönk helt nyss. Eftersom Östersjöns salthalt är låg finns här ingen skeppsmask, så vraken är väl bevarade.

För Havsresan är nästa stora aktivitet arrangerandet av Havets dag i Ystad den 3 september, då ett femtontal organisationer som arbetar med havsfrågor deltar och bjuder in allmänheten. Då kommer fynd från fältveckan i maj, då omkring 50 dykare deltog, att visas upp.

Havsresan startade 1990 – på initiativ av LTH och en organisation som hette Institutet för Kulturforskning. Tanken med kunskapsprojektet, som numera drivs vid Lunds universitet, är enligt Peter Jonsson fortfarande att öka och förmedla kunskapen om havet:

– Det man är intresserad av, det tar man vara på, säger han.

 

Tiina Meri


Fakta / Havsresan

Havsresan är ett kunskapsprojekt som drivs vid Lunds universitet. Fram till 2005 reste forskare med ett fartyg runt Skåne för att samla kunskap. Sedan 2006 görs Havsresan i samarbete med en kommun. År 2016 sker Havsresan i Ystad.


Fakta / Bärgningen av Halifaxplanet

Bärgningsprojektet är ett samarbete mellan SCSC, HALIFAX 57 Rescue Canada och Lunds universitet/Lunds Tekniska Högskola. Trelleborgs Hamn AB stödjer projektet och hamnen kommer att användas som lagringsplats för bärgade delar av flygplanet.


Här kan du läsa mer och se film om bärgningen av bombplanet utanför Falsterbo:


http://www.sydsvenskan.se/2016-08-16/historiens-vingslag-lyfte-bombplanet-efter-73-ar