Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasietalanger från hela landet till forskarvecka i Lund

– Publicerad den 27 oktober 2011

För elfte året i rad reser närmare 40 gymnasielever från hela landet till Lunds Tekniska Högskola, LTH, för att bekanta sig med avancerad forskning under höstlovet. Forskarveckan kallas för Gemstone (=oslipad ädelsten) och har skapats för att väcka intresse för teknik, matematik och naturvetenskap.

I Lund kommer eleverna att träffa ledande forskare i matematik, atomfysik, immunteknologi och nanoelektronik. Dessa ger dem insyn i matematisk modellering, ultrakorta laserimpulser, avancerad teknik i kampen mot cancer och – som sagt – nanoelektronik. Dessutom får de uppleva en rolig kväll i experimentariet Vattenhallen, träffa teknologer, åhöra ”Sångarstriden” och besöka någon av LTH:s institutioner.

Eleverna kommer från sista året på naturvetenskapliga eller tekniska programmet och är speciellt utvalda av sina lärare. Idéer till och handledning i specialarbeten på gymnasiet erbjuds. Elever med tid, energi och intresse kan läsa några universitetskurser redan på gymnasiet.

– För att få komma med måste eleverna ha en rekommendation av en av sina lärare och mycket bra betyg samt ha skrivit en egen motivering till varför de vill vara med. Eleverna diskuterar gruppvis föreläsningarna med möjlighet att ställa frågor till föreläsarna, säger Sven Åberg, professor i matematisk fysik.

Från måndag morgon (31 oktober) till fredag eftermiddag (4 november) vistas ungdomarna på LTH, som bjuder på resa och uppehälle.

Mer information finns på www.gemstone.lth.se/forskarveckan