lu.se

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Redo att sprida kunskap om 3D-metallprinting

2017-09-27

Olaf Diegels 3D-printade aluminiumgitarr

Med två nyförvärvade 3D-skrivare för utskrifter i metall ska 3D-printlaboratoriet vid Designvetenskaper sprida kunskap om additiv tillverkning bland företag i den sydsvenska regionen, och enkelt ge tillgång till expertkunskaper i 3D-metallprinting. I laboratoriet kan företag prova maskinerna för att se hur de kan dra nytta av tekniken, samtidigt som universitetets kompetens inom additiv tillverkning ökar.

– Vi ska skapa en experimentell lekplats där företag kan komma och leka med och experimentera med additiv tillverkning med 3D-metallprint. De kan testa egna saker och se om det är vettigt för dem att tillämpa tekniken, säger Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Designvetenskaper, LTH.

Laboratoriet kommer främst att fokusera på den optimala utformningen av delar och mekanismer för additiv tillverkning med 3D-metallskrivare.

– Det kan vara fruktansvärt dyrt att tillverka delarna om de inte är korrekt utformad för additiv tillverkning. Genom att designa dem rätt från början kan man skriva ut delar och mekanismer som bara kräver minimal eller till och med ingen efterbehandling, säger Olaf Diegel.

– Vi kommer också att designa och tillverka många riktigt coola delar för att visa fördelarna med additiv tillverkning jämfört med att använda konventionell bearbetningsteknik.

Olaf Diegel förväntar sig att de nya skrivarna kommer att vara i full drift i början av november.

Artikeln på verkstadsforum.se: Lunds Universitet i 3D-printsatsning: Investerar i metallskrivare för att sprida kunskap
Artikel på plmgroup.se: Lunds Universitet – 3D Demo Lab

Kontakt: Olaf Diegel, olaf.diegel@design.lth.se, 046 222 15 56

Läs även: Metal 3D Printing is More Fun without Post-Processing