lunduniversity.lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Prisades för sin öppna källkod

2015-04-27

Jesper Öqvist, Erik Bjäreholt och Jacob Burenstam.

Uppfinnaren av Chunky, som skapar verklighetstrogna Minecraft-bilder, grundaren av poolsajten studiepoolen.se och en student som på alla plan bidrar med öppen källkod blir de första mottagarna av det nyinstiftade stipendiet för öppenkällkod-programmering, Lufoss.

Personerna heter i nämnd ordning Jesper Öqvist, Jacob Burenstam och Erik Bjäreholt och får tillsammans dela på dela på 20 000 kronor. Utdelningen skedde tidigare idag i E-huset på LTH:s campus, en tillställning spetsad med rulltårta, föredrag och spontana fanfarer.

Jesper Öqvist, som vann doktorandkategorin, har bland annat utvecklat minecraftrenderaren Chunky,som kan automatgenerera högupplösta stillbilder från spelarens egen minecraftvärld. Den har snabbt blivit populär bland minecraft-spelare som vill föreviga sina egna världar och laddats ner hela 150 000 gånger. Jesper är även utvecklingsledare för Java-kompilatorn JastAddJ, som är lätt att bygga ut och används inom programspråksforskningen. Jesper Öqvist är doktorand i datavetenskap vid LTH.

Erik Bjäreholt vann studentkategorin och har genom sitt breda engagemang inom öppen källkod visat hur alla med kodkompetens kan bidra med stort och smått i både hobbyprojekt och stora, globala kodgemenskaper.

Jacob Burenstam kammade hem priset i nyutexaminerad ingenjör-kategorin. Jacob arbetar numera som utvecklare på Trialbee men är även grundare av Studiepoolen.se. Jacob bidrar aktivt till bitcoingemenskapen och är ansvarig för översättningen till svenska. Jacob är också skapare av git-story-projektet som förenklar arbetsflödet och hjälper gitnybörjare att komma igång.

– När Björn Regnell nämnde den här idén blev jag heltänd direkt. För arbetsgivare är exempel på hur man kodat jätteanvändbart, mycket mer än ett Ladok-utdrag, sa serieentrepreniören och Lufoss-jury-medlemmen Hampus Jakobsson vid prisutdelningen.

Läs tidigare artikel här