Vilhelm erövrade borgen

År 1066 möttes tre kungar i ett slag vid Hastings i historiens med väldesignade och välkoreograferade slag – åtminstone om man får tro årets uppsättning av Jesperspexet.

Jesperspexet har vävt samman ett intrikat spex av historien om Vilhelm Erövraren och hans konkurrenter om tronen, Harald Godwinson och Harald Hårdråde av Norge, till ett veritabelt triangeldrama. Ungefär som Bayeuxtapeten. Fast kul.

Själva regissören till spexets drama är den döde Edvard Bekännaren som har lovat tronen till var och en av de tre nämnda herrarna som ett practical joke. Självklart är allt upplagt för ett stor och våldsamt slag – helt i Edvards smak.

Lägg till Haralds och Vilhelms ärelystna och barnbarnssugna mammor, två fruar, en ängel, en snål betjänt, en krigsarkitekt med faiblesse för duvor, tre franska uteliggare, en bartender och en rejäl dos lyteskomik om den tjocke Harald så är scenen riggad.

Spexet innehåller flera sidohistorier och många karaktärer som lätt kunde gjort handlingen komplicerad, men på något sätt lyckas man trots allt knyta ihop säcken och få allt bli fullt logiskt.

Jesperspexet är känt för en imponerande dekor och det lever även Vilhelm Erövraren upp till, med en snyggt uppfällbar fransk bar och ett imponerande bibliotek. Sång- och musikinsatserna är också gedigna och sångarna backas då och då upp av en osynlig kör. Mest uppskattade nummer på premiärförställningen blev de franska uteliggarnas ”Alkohol-Skrål.”

Själva slaget vid Hastings väcker också publikens jubel med sin fantastiskt väldesignade koreografi. Fattas bara annat, eftersom flera av de inblandade i slaget anlitat den eleganta Krigsarkitekten för att designa slaget!

Väldesignat är dessutom programbladet som är en utvikningsbar Bayeuxtapet! Fullt utvecklad blir det en nästan två meter lång skildring av spexet i 1000-tals stil. Mycket tjusigt men tyvärr med 2000-talets loggor i annonserna.

Ni som missade Vilhelm Erövraren i februari behöver inte vara ledsna, Jesperspexet återuppsätter föreställningen i september. Missa inte det!

YENS WAHLGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06