Studentnotiser

Alma Hess och Sara Kralmark, studenter på Ekosystemteknikprogrammet, har som examensarbete undersökt ärmedrivna vitvaror i samarbete med Lnds Energikoncern. Deras rön publiceras i tdningen Energi & Miljö. En anke är att utnyttja spillvärme från Max I och ESS till fjärrvärme, värme som i sin tur kan driva hushållsmaskiner.

Erik Nylander, V-student från LTH, var en av tre glada ungdomar som fick tidningen Byggindustrins pris för bästa examensarbete i maj. Verktygslåda, diplom och blommor överlämnades av Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.”Att vinna var extremt oväntat”, sa Erik, som gjort ett examensarbete om limträ som konstruktionsmaterial även i tyngre byggnadsverk, som till exempel bågbroar.

Niklas Hjern, 23 och uppvuxen i Smyge, som läser sista året på E-programmet, presenterades stort i Trelleborgs Allehanda i oktober eftersom han just påbörjar en spexarkarriär inom Var-glad-spexet och deras uppsättning ”2023 – ett rymdäventyr”. Båda hans föräldrar har varit spexare i Lund.

Rasmus Kjellén från teknologkåren TLTH har tagit plats i styrelsen för SFS, Sveriges Förenade Studentkårer.

Roozbeh Hashemi Nejad och Daniel Svensson, LTH-studenter, belönades med 25.000 kronor och en förstaplats i miljö- och energikategorin i regionfinalen av Venture Cup i våras. Deras innovation, Axi, är en mobilapp som kopplar ihop en resenär med chaufför och skapar en hybrid mellan taxi- och busstransport och heter ”Axi – not quite a taxi.

Victoria Joäng, tävlande för IFK Lund, blev svensk mästare i sjukamp (friidrott) sin första tävling! Hon läser väg och vatten  vid LTH. Victoria från Trelleborg har varit lovande som junior men senare drabbats av många skador. Nu är hon 25 år och har fått en nytändning.

Fanny Baumann, som läser maskinteknik på LTH, organiserade i våras ”Windfesten” på ”Lomma beach” med Lunds Extremsportklubb, LESS, och Lomma Vind och Kitesurfing och uppåt tusen deltagare i två dagar. Fanny själv hoppas bli svensk representant i vindsurfing i nästa olympiad.

Johanna Lakso, som förra året tog examen (F) vid LTH och nu arbetar i Stockholm, och Olivia Linander, som studerar i Lund, har fått pris ur kungens hand som årets miljöhjältar. Världsnaturfonden gav dem priset för deras arbete med ungdomsföreningen PUSH.

Carl Henoch, Jesper Tempel, John Jansson, Marcus Kylberg. Det är namnen på de studenter från LTH och Technology Management som i somras vann en internationell ingenjörstävling i Polen. Ytterligare ett gäng elektroteknikstudenter från LTH vann den andra deltävlingen. De heter Christopher Dahlin Rodin, Einar Vading, Gustaf Enander och Marcus Andersson.´Tävlingen heter EBEC, ”European Engineering Competition” och innebär att studenter ska lösa verkliga problem åt företag, som sedan bedömer lösningsförslagen.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06