Ny produktionsportal

PRODUKTIONSPORTALEN INVIGDES DEN 29 maj som en av de senaste portalerna vid LTH/LU. Inom en överskådlig framtid ska det också finnas en portal på Internet med detta namn.

Syftet är att samla alla krafter vid främst LTH som arbetar med produktionsteknik. Det sker kring några nya eller nyrenoverade verkstäder i M-huset. Robotlabbet med reglertekniker och datavetare samarbetar med produktionsteknikerna från Industriell produktion och kollegerna från Industriell elektroteknik och automation i CEMEC-labbet med sin elektromagnetiska inriktning.

Avdelningen för industriell produktion har idag ett helt nytt verkstadslabb för studenter och upprustade forskningslaboratorier. Här finns ett nyinköpt mätmikroskop för mätning av ytor och geometrier i tre dimensioner och en kombinerad mikro- och nanohårdhetsmätare, uppgraderade bearbetningsmaskiner, nya möjligheter som attraherar inte bara forskare utan även den mekaniska industrin.

Bakom initiativet står Jan-Eric Ståhl och Carin Andersson, någon formell ”portalfigur” är inte utsedd.

– Förutom att LTH vill se fler forskningsportaler är ett annat skäl till samordningen att våra partners på Chalmers vill att vi ska vara organiserade mer som de är, berättar Jan-Eric.

– Vi är helt nyorganiserade men inte främmande för samarbete med annan produktionsinriktad forskning som läkemedel och livsmedel längre fram. Produktionsekonomisk forskning och logistik ingår inte ännu, men kan ju tänkas som kompletterande ringar på löken, säger Carin Andersson.

När portalen väl finns på webben blir det en ingång för företag. Jan-Eric är mån om att även små företag ska hitta in till universitetet. En gemensam företagslista görs nu för framtida inbjudningar. Ett samarbete med den materialportal som också håller på att bildas diskuteras. Portalerna kommer att vara viktiga vid framtida ansökningar om forskningsbidrag. I de nya lokalerna sitter de här labbens doktorander och forskare också närmare varandra än förr.

Vid invigningen deltog både Eva Wigren från Teknikföretagen och Ulf Holmgren från Vinnova. Efter seminariepasset visades de olika laboratorierna upp.

ProMatEn (Production and Materials Engineering) är ett nytt kompetenscentrum med tvärvetenskaplig inriktning, som invigdes dagen innan. Det är också ett labb med särskild inriktning på exotiska och avancerade material, sådan som används i ESS och Max IV. Sådana forskningsinfrastrukturanläggningar är inte bara dyra utan planerade för ett långt liv.

- De behöver repareras och uppdateras flera gånger, alltså finns det en marknad för företag som kan tekniken, säger Jan-Eric Ståhl. Ledningen för ESS har besökt ProMatEn och diskuterat samarbete kring teknik för acceleratorn.

Ordförande för ProMatEn är Björn Åhlander från Teknikföretagen. I styrelsen sitter även Gudmundur Kristjansson från Region Skåne, Mats Andersson, prefekt vid Institutionen för Maskinteknologi, professor Claes Fahlander från fysiska institutionen, doktorand Fredrik Schultheiss och professor Hans-Börje Oskarson från MCR vid Chalmers i Göteborg.

TEXT: MATS NYGREN
FOTO: LANNY KIRKHORN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06