Uställningar viktiga för designprogrammet

KUDDAR FÖR STRESSHANTERING handlade Emilia Ionae Bancos kandidat-projekt om när industridesignstudenterna presenterade sina examensarbeten i våras.

”Yxotocin Me” kallade hon projektet och det fick mycket uppskattning av en nyfiken besökare, nyligen pensionerade forskaren och läraren Arne Svensk från Certec. Vid stress frigörs cortison som vid långvariga höga halter kan undertrycka immunförsvaret. Ett botemedel är kroppens egen ”feel-good-hormon”, oxytocin, som vi kan framkalla med en kram, en kyss eller en god måltid.

Därför skapade Emilia en ergonomisk kramkudde.

Hennes arbete var bara ett av över 30 olika master- och bachelorprojekt som ställdes ut i A-huset på LTH den 4–7 juni i år under rubriken ”What do we actually do?”. I mer än tio år har Industridesignprogrammet samlat alla sina examensarbeten till sådana gemensamma presentationer, flera gånger utanför LTH där man nått en större publik.

– Utställningarna är jätteviktiga för oss, de är ett sätt att rekrytera nya studenter och ett sätt för oss att promota studenterna. Det är också ett uttryck för tredje uppgiften, att visa vad vi gör. Genom att ställa ut på Stockholmsmässan visar vi att vi finns i Sverige och i Milano syns vi på den europeiska scenen, förklarar Lynn Lindegren – programplanerare på Industridesignskolan.

– Det är också ett sätt att få positiv uppmärksamhet i pressen. Våra studenter har fått många goda recensioner i de stora designmagasinen. Och när vi syns i Milano och Berlin kan vi rekrytera studenter internationellt.

2003 och några år därefter ställde Designskolan ut sina examensarbeten på Kulturen under hela sommaren. Allra mest publik kom det när man höll till i en tom Hemköpsbutik i centrala Lund, men i båda fallen krävdes en del ombyggnad av lokalerna. Universitetshuset har också varit expo-lokal åt designstudenterna.

Några utvalda examensarbeten visas varje vår på Form Design Center i Malmö – tillsammans med arbeten andra skånska designrelaterade utbildningar, däribland LTH:s arkitekter. Det ger mycket uppmärksamhet i branschen och i pressen.

Examinationerna samordnas också till dagarna före examensutställningen i juni. Kandidat- och masterstudenter får en penna med namnet ingraverat innan de lämnar skolan. Sedan kan det kanske dröja ett år innan de kan ta ut sin examen.

Alla utställda projekt sammanfattas på ett kort. Dessa finns sedan kvar på programmets webbsidor.

För att återgå till årets utställning: Ett projekt liknande Emilias visade Sanne Alm med mjuka bollar för kommunikation mellan mobbade barn och deras lärare. Fler andra projekt handlade om trämöbler, en om en dusch som återvinner vatten, en pulsmätare, ett projekt om insekter som mat (!), diskning, en foderhink som ska få hästar att äta sakta, en bikupa, experiment med en betong gjord av bakterier, ett socialt utflyktskök, en lastbar cykel, ett miljövänligt hantverksprojekt, stenmöbler, en laserdriven handtvätt, en medicinvagn för sjukhus, nedbrytningsbara utemöbler, en lätt tvillingvagn, en gungande pall och ännu mer.

TEXT OCH FOTO: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06