Hårda test av pepparkakshus skapar en trygg jul

Pepparkakshus är roliga saker. Ännu roligare blir de när livsmedelstekniker bygger dem - och byggnadstekniker testar dem! Då kan de stackars små husen utsättas för fläktar med orkanvindar eller för infraröd mätning av värmeläckage.

En tradition – i sann tvärvetenskaplig anda – har pågått sedan 1999, då Marilyn Rayner kom till Institutionen för livsmedelsteknik. Jultraditionen kan ha något att göra med att hennes man, Fredrik Malmberg, finns bland LTH:s byggnadstekniker.

Testmetoderna är ibland avancerade. Här om året användes alltså fläktar som med orkanvindar blåste sönder husen. Lite mer stillsamt var det när man undersökte värmeläckage med infraröda kameror.
Inför julen 2011 testades de små läckra husen av byggnadsfysiker Dennis Johansson som nöjde sig med en okulär bedömning utifrån ett flertal parametrar som exempelvis fuktsäkerhet.
Platta och otäta tak dömdes då ut och kompakta och täta konstruktioner premierades. Det innebar att första priset gick till en pepparkakssvamp som tillverkats av Emma Magnusson, Erik
Börjesson och Karolina Gustafsson.

TEXT & FOTO: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06