LTH i media

Några exempel på nyheter från LTH som blivit stora i pressen.

BUSSEN ÄR FARLIG
Att det är farligare att åka buss än bil i städer rapporterade trafikforskaren Anders Wretstrand från LTH. Genomslaget i media blev enormt. LTH-nytt räknade in över 30 artiklar, många med lokala exempel på olycksoffer i busstrafik, från hela landet på två dagar i början av september. Wretstrand påpekade i de bättre artiklarna att bilen ändå inte är så bra, den står för fler olyckor med andra trafikanter.

30 KM ÄR LAGOM
Den 25 september presenterades så rönen från LTH att en nollvision för trafiken i städer om bara en fartbegränsning till 30 km i timmen införs. En sådan fartgräns skulle inte ens öka tiden särskilt mycket för en genomresa särskilt mycket eftersom stopp och krypkörning redan sänker snittfarten långt under 30 km per timme. Många rödljus skulle kunna avskaffas.

TEGELHUS FÖREDRAS
Att arkitekter uppskattar tegelhus mer än sina kunder var en liten nyhet som gav uppmärksamhet i alla byggbranschtidningar åt en rapport som Miklos Molnar, LTH, gjort åt branschorganisationen
Tegelinformation i våras. Arkitekterna uppskattar främst teglet för sin fuktbeständighet.

ETIK UPPMÄRKSAMMADES
Att Indiskas etik- och miljöchef Renée Andersson blev hedersdoktor på LTH uppmärksammades i maj av många tidningar.

JAKTEN PÅ PLANET
Jakten på ett försvunnet postflygplan från andra världskriget var bara ett av de inslag under Havsresan som gav eko i media i slutet av maj. LTH med dykaren Kjell Andersson i spetsen deltog som vanligt i arrangemanget.

MEDIEFAVORIT
Thorbjörn Laike, lektor i miljöpsykologi, är säkert LTH:s genom åren mest medie citerade forskare. Journalister vet att han gärna svarar på frågor om hur vi påverkas av ljus och färger och belysning
och det ger regelmässigt resultat i klippskörden.

CYKLA I LÄ
Vinden är cyklisters värsta fiende i Skåne. En vindskyddad cykelkorridor mellan Malmö och Lund ingår i planerna för en ”cykelmotorväg”. Christer Hydén, LTH, och Erik Skärbäck, Alnarp, föreslog i
somras en plantering av häckar och träd och en uppföljande mätning av trafiken.

GLÖM INTE ATT ÄTA
Att så kallad medelhavsmat kan förbättra minnet, åtminstone marginellt, har uppmätts i försök av Erika Olsson, dietist och doktorand i industriell näringslära och livsmedelskemi. Nyheterna fick många rubriker och olivoljedoftande recept i pressen i somras via TT Spektra.
En liknande framgång hade professor Siv Ahrné från samma avdelning i augusti med ett reportage om ”Superbakterierna som gör dig friskare”. Det handlar om probiotika, hälsobringande tarmbakterier, som ligger bakom en del kommersiella produkter som t ex Oatly och ProViva.

ÅNGSPRUTANDE BAGGE
En nyhet som slog var också den om dieselmotorn som imiterar en bagge. Bombaderbaggen har förmågan att spruta het ånga ur sin bakdel mot sina fiender. Den förmågan har inte Per Tunestål
men han har fått 6,8 miljoner kronor av Energimyndigheten för att utveckla en dieselinsprutning enligt liknande principer! Baggens knep är att använda värme i stället för tryck.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06