Lantmäteriutbildning fyllde 20 år

I OKTOBER FIRADE lantmäteriutbildningen på LTH 20-årskalas med en heldag i aulan.
– Vi har blivit myndiga, konstaterade utbildningsledare Klas Ernald Borges. Under de 20 åren har runt 400 civilingenjörer i lantmäteri utexaminerats i Lund. Innan dess skedde det bara på KTH.

Programmet handlade en del om Malmös moderna utveckling. Kommunalrådet Anders Rubin (S) talade underhållande om stadsutvecklingen i Lunds grannstad.

Industrins nergång under 80-talet och sedan i finanskrisen 1992–94  stöpte om den tidigare stolta och ganska välmående arbetarstaden till en ort i kris. Den stora invandring som då redan pågick ändrade också stadens identitet. ”Det finns inte längre någon majoritet i vår  regnbågsbefolkning från 170 nationer”, sa Rubin. Inte heller politiskt finns en säker majoritet.

– Medan jag tog mig till Lund för att ha roligt under min studietid är det tvärtom idag, konstaterade han. Förklaringen är den modernisering av Malmö som dess ledning oavsett
partifärg har drivit.

– Högskola, Öresundsbro, Bo01 och mängder av andra byggnadssatsningar har gett staden ny fart och nytt liv och starkare handel. Arkitekturen har använts för att skapa synlighet. Den buttre malmöbon har utvecklats till ”Glader”.

Om hur denna framgångssaga sett ut från tjänstemannahåll berättade Börje Klingberg, som
själv är civilingenjör i lantmäteri. ”Öppen planering och ett öppet förhållningssätt till privata aktörer har varit en nyckelfaktor.”

När Sune Andersson 1991 skrev en promemoria om behovet av ny lantmätar-utbildning i södra eller västra Sverige bifogade han ett förslag på läroplan utarbetad av Gösta Lindhagen, professor emeritus i trafikteknik på LTH, som var med under dagen som ”pappa” till utbildningen.

Bengt Kjellsson, generaldirektör på Lantmäteriet, berättade om utvecklingen i ”sitt” verk, som arbetar för att säkra fastighetsägandet så att utveckling blir möjlig. Lantmäteriet har svårt att rekrytera tillräckligt många lantmätare.
– Vi har 400 anställda civilingenjörer (ungefär 100 från LTH) och behöver anställa 100 per år under tre år. Det är lika många som utexamineras i landet. Generationsväxlingen pågår än och utbildningen i Lund har varit värdefull för oss.
Seminariedelen avslutades med ett långt föredrag av fotbollstränaren och idrottsläraren Tom Prahl, om hur ledarskap och laganda skapas. Han förespråkade en ”svensk modell” där ledaren ska ha kunskap, analytisk förmåga, kunna entusiasmera och visa omsorg om individerna.

TEXT & FOTO: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06