Drömmarnas buss finns i Korea

Rektor med på akademiskt studiebesök

Nu har LTH:s rektor åkt buss i Korea med induktionsdrift på en så kallad laddväg, något han drömmer om att kunna göra även på LTH:s campus och i Lund.

Anders Axelsson var nyligen med på en resa till Korea arrangerad av IVA och STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning) med Björn O Nilsson , VD för IVA, som ledare. 22 personer från nio lärosäten blev guidade av bland andra ambassadör Lars Danielsson.

– Vi besökte vi ett antal toppuniversitet i Seoul och forskningsinsitut i Daejon. Vi avslutade med ett besök vid den demilitariserade zonen på gränsen till Nordkorea. Då blev vi påminda om att det fortfarande officiellt är krig mellan Sydoch Nordkorea, berättar han.

På några decennier har Sydkorea gått från att vara ett utvecklingsland till världens 13:e största ekonomi. Det är ett fantastiskt tryck på högskoleutbildning i Sydkorea. I Sverige blir strax över 40 procent högskoleutbildade. I Sydkorea är motsvarande siffra 80 procent! Det skapar en av utmaningarna i landet: hur kan man skapa jobb som motsvarar deras utbildning.

– En annan utmaning är att skapa större jämlikhet. Trots att det finns flera kvinnouniversitet i Sydkorea, varav vi besökte ett, så är Sydkorea ett manssamhälle där kvinnor har svårt att göra karriär på samma villkor som männen, säger Anders Axelsson.

Induktionsbussen, som diskuterats på LTH, är utvecklad på forskningsinstitutet KAIST och ska nu kommersialiseras.

Vid Institute of Basic Science bygger Korea en anläggning för materialstudier med neutronspridning, fast i något mindre skala än ESS.

TEXT: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06