Kalenderduett lockar experimentlusta i juletid

EXPERIMENT SOM ALLA kan göra därhemma – det är målet med LTH:s populära julkalender i år. Varje dag under hela december öppnas en ny lucka i LTH:s julkalender på webben. Bakom döljer sig en filmsnutt med ett nytt spännande experiment. Traditionen lockar årligen tusentals
nyfikna webbtevetittare.

Årets upplaga av experiment består av allt från fysik och mekanik till kemi. Det är en skillnad mot tidigare kalendrar, som främst fokuserade på enbart kemi. I år får dessutom tittarna följa med på virtuella studiebesök på ett antal av LTH:s institutioner.
Julkalendern spelas in av studenterna Patrik Karlsson, som studerar maskinteknik, och Ulf Hansson, som pluggar Väg och vatten.
– I år har vi en bred inriktning så att det ska finnas någonting som intresserar alla. Dessutom
är det upplagt så att man med enkla medel själv ska kunna upprepa experimenten hemma, säger Ulf Hansson.
VILKET AVSNITT TYCKER NI SJÄLVA ÄR DET ROLIGASTE?
– Absolut det sista, så håll utkik efter lucka 24. Men vi har även en hel del spännande experiment i början av kalendern, säger Patrik Karlsson.
HUR HAR NI VALT UT EXPERIMENTEN?
– Vi har frågat runt bland vänner och bekanta, och kombinerat det med experiment som vi själva tyckte var roliga att göra när vi gick på gymnasiet. Dessutom har vi hämtat en hel del inspiration från internet, säger Patrik Karlsson.

TEXT & FOTO: ANDERS FRICK

Årets julkalender: www.lth.se/julkalender

En liten film (av Anders Frick) om Patrik och Ulf: http://youtu.be/9IaBCcVdsGw

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06