Jonas Gardell torkade sina tårar

”TORKA ALDRIG TÅRAR UTAN HANDSKAR” har vållat en flod av just tårar. Läsare och tv-tittare gråter över förstörda liv och förnedrade människor. Författaren själv grät inte en tår förrän han började berätta om sina böcker för journalister.


– Sedan dess har jag bölat mig igenom den svenska journalistkåren, sa han.

”Riksbögen” Jonas Gardell var inbjuden till LTH:s kårhus av Kemicentrum en kväll i oktober. Prefekten Olle Söderman förklarade att anledningen var att kemiska institutionen ville ha inspiration i sitt jämställdhetsarbete. Och vem kan göra det bättre än Lunds universitets hedersdoktor Jonas Gardell?

Jonas berättade för en välbesatt aula att han skrivit i 15 år på det projekt som just nu presenteras på bokhandelsdiskar och tv-skärmar. Och där allt verkligen har hänt fast kanske inte just då eller där det påstås i böckerna.

Det han framför allt vill förmedla är att katastrofen skedde för bara 25 år sedan i en anda
som var helt annorlunda än den relativa tolerans som HBTQ-människor bemöts med idag.
Den gången kunde Expressen skriva i en bokrecension att ”äcklet och avsmaken vältrar sig över
läsaren”. Man skrev om aids som ”bögpest”. Peter Bratt i DN kallade homosexuella ”kopulerande
djur” och i en insändare i Kyrkans Tidning hette det att ”det värsta är att även oskyldiga
kan smittas av HIV”.

Jonas Gardell vill ge upprättelse åt de fyra vänner som den gången tog sina liv under bara några månader. En annan vän ringde en av de dödas mamma och frågade var han låg begravd
för han ville lämna honom en blomma.

– Nu tänker vi inte på honom längre, glöm Anders, blev mammans svar.

Många bögar lämnades mitt i sin dödsskräck när hiv-viruset slog till på 80-talet. Repliken om
att aldrig torka tårar utan gummihandskar kom i en utskällning från en översköterska. Bögarna fick inte bara skylla sig själva, de kan än idag betraktas som mördare om de fortsätter sitt sexliv.

– När väl bastuklubbarna förbjudits kom sambolagen som gjorde monogama bögar rumsrena – fast monogami verkar vara en tråkig hobby, tyckte Gardell.

Sedan kom bromsmedicinen 1996 och Pride 1998. Nu är bögarna och de andra minoriteterna så införlivade i Pride mellan Mona Sahlin och alla organisationer och kommuner "att de inte syns längre".

– Prästerna var de första som såg att aids drabbade människor och inte odjur, säger Gardell. Men de som gjorde omänskliga gester eller uttalanden har aldrig bett om ursäkt. De ser sig säkert själva som fullblodshumanister.

Än idag överges folk, ta reda på vad som sker och säg inte om 25 år att ni inte visste. En av Kemicentrums anställda vittnade själv om de många transexuella som lider och umgås med
självmordstankar.

– Jag har bara gett min historia, ge er, men ge den gärna med humor, blev Jonas Gardells
avslutande råd.

TEXT & FOTO: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06