Höghuset som ändrar färg

Ideon Gateway klar att invigas

I januari 2013 öppnar Ideon sitt dubbla höghus Ideon Gateway. Det är redan ett nytt inslag i landskapet för oss grannar på LTH, särskilt spännande med sin fasad som ändrar färg med betraktarens synvinkel och förhållandet till solen.

Under ett och ett halvt år har vi på LTH sett byggnaden resa sig i höjden och ta form. Idag är det på avstånd i många vinklar det dominerande inslaget i Lunds ”skyline”.

Det är två nya byggnader som nu reser sig högt över Lunds alla andra. Den lägre byggnaden, 14 våningar, blir hotell som ska drivas av Elite Hotels. Det högre blir kontorshotell för en lång rad etablerade företag. Det har byggts i 19 våningar, 74 meter högt, dessutom på en av Lunds högsta punkter, vilket garanterar en utsikt långt in i Danmark vid klart väder från de högre våningsplanen.

Och som sagt så ändrar fasaden färg med vinkeln till ljuset och med ljusets intensitet. Det kan vara röd-orange, grönt, gult, grått och mycket däremellen. Och det dämpas i dåligt väder. Det är också en byggnad med hög miljöprofil och många tekniska finesser, inte minst Sveriges största solcellsanläggning inbyggd i fasaden. Både värme och kyla kommer genom geoenergi från djupa borrhåll.

Uulas arkitektbyrå i Kristianstad har arbetat med projektet till och från ända sedan 2004. Längst har makarna Jennie och Jerker Edfast hållit på, men på senare tid har även ingenjören Jonas Pivén och Malin Järletoft jobbat mycket med byggnaderna. Malin mest med hyresgästernas synpunkter.

Jerker Edfast har gått en del kurser på LTH men är i huvudsak självlärd som arkitekt. Jennie är utbildad vid Chalmers.

– Vi ville ha fram det innovativa och nyskapande hos Ideon i fasaden och hittade i Amsterdam en fasadskiva som bryter ljuset på ett spännande sätt, berättar Jennie Edfast. Det är en speciell film som sätts bakom en glasskiva. I vårt hus har vi frostat den glasskivan för att dämpa effekten något . I Amsterdam kan man se skiftningar liknande olja på vatten. Vi har i stället satt en mörkgrå skiva bakom för att förstärka effekten.

Historien bakom filmen lär vara att den togs fram som solskydd men inte fungerande. Christian Dior började dock använda den för att paketera parfymer i en skimrande plast. Därifrån hittade en arkitekt i Holland materialet.

– Jag tycker att resultatet blivit roligt och levande. Vi har också på andra sätt försökt undvika en för monoton fasad.

De ytor som inte är belagda med film har i stället solceller, sammanlagt Sveriges största solfångaryta. Dessa ville vi ha helt integrerade i byggnaden – och samtidigt lite lekfullt utplacerade, förklarar Jennie Edfast. Därav den oregelbundna beläggningen på fasaden.

– Vi arbetar med smala skivor/lameller i olika höjd för att skapa variation i byggnadskroppen. Fortfarande ligger dessa i samma riktningar som Klas Anshelms byggnader på LTH. Interiört är poängen att varje våningsplan får tre vingar och ljus från tre vädersträck – dessutom bryts skalan ner.

Byggnaden blir dominerande genom att den ligger så högt. Vid ett möte med förre stadsarkitekten Bengt Aronsson i Lund 2007 talade arkitekterna om att bygga 14–15 våningar. Till deras förvåning sa han ”varför inte ta i ordentligt?” Stadsplanen medger fler våningar. Uulas har alltså arbetat länge med projektet, som ändrats en hel del och även legat stilla i perioder.

Hotellbyggnaden kom till senare. Den ska snart skyltas upp med neonskyltar.

– Ideon Gateway ska vara den självklara ingången till Ideon, något som inte riktigt funnits förut. Ett landmärke och en mötesplats. Denna skapas i de två lägsta våningarna i höghuset där resten av våningarna fylls med kontor, förklarar Jennie Edfast.

TEXT & FOTO: MATS NYGREN

Fakta om Ideon Gateway

• 19 våningar eller 74 meter högt. På taket är man 147 meter över havet. Hela komplexet är på 20.000 kvadratmeter, 9.000 kvm kontorsyta med cirka 700 arbetsplatser. Lägre delen, 14 våningar, blir hotell med 182 rum, drivs av Elite Hotels.
• Ikano är byggherre och hyresvärd
• Uulas arkitekter ritar exteriören och SandellSandberg arkitekter inreder de publika delarna
• Byggkostnaden har uppgetts ligga kring en halv miljard

Företag som flyttar in:
Elite hotels (vd Bicky Chakraborty), Awapatent, Altair Engineering, Sparbanken Öresund, Gulliksson advokatbyrå, Farstorp Invest (Bo Håkansson), Ström och Gulliksson, Combine AB, SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Glycorex Transplantation,
SKULT Sweden AB, Npat, Hjalt Computing, ETL Solutions, Svensk fastighetsförmedling, HiQ Skåne,
PwC Lund, Syntell AB.

Miljöfinesser:
• Sveriges största solcellsanläggning inbyggd i väggar och tak
• variabel ventilation i alla rum
• närvarostyrd belysning
• delvis LED-armaturer
• gröna tak med växtlighet
• dagvattenmagasin
• återladdande generatorer vid hissarna
• energieffektiva fönster
• solskyddsmarkiser
• geoenergi från borrhålslager för kylning och värmning
• inget centralt varmvatten
• matavfall centrifugeras
•  Mål att uppnå högt ställda miljöcertifikat.

Läs mer på www.ideongateway.se

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06