Biskopstal om osynlighet på mjukvarukonferens

Att göra det osynliga synligt och hur metaforer kan användas för att förstå vad vi gör. Det och mycket annat pratade Antje Jackelén, biskop i Lunds stift, om i sitt tal vid mjukvarukonferensen ESEM i Lund tidigare i höst.

Per Runeson på institutionen för datavetenskap vid LTH var den som bjöd in till evenemanget. Förutom presentation av forskningsresultat, inspirerande föreläsningar och nätverksträffar arrangerades även möten med representanter från skånskt näringsliv.

– Största delen av besökarna är akademiker, men vi har även haft ett industrispår där personer från det lokala näringslivet kan ta del av vad vi gör. För mig personligen är frågorna kring forskningsmetodik mest intressanta, särskilt som jag och mina kolleger just i år har
gett ut två böcker om metodik för empirisk forskning om mjukvaruutveckling, säger Per Runeson.
Att ha en biskop som talare på en konferens är inte så konstigt som det kanske verkar:

– I mjukvarubranschen handlar mycket om att göra det osynliga synligt. Bilder och metaforer kan både hjälpa och stjälpa, de kan leda vilse och därför är det viktigt att funderar över hur vi använder och tolkar dem, säger Antje Jackelén (bilden).

Konferensen ESEM, Empirical Software Engineering and Measurement, arrangerades för sjätte gången i sin nuvarande form, men för forskningsnätverket ISERN, International Software Engineering Research Network, var detta den 20:e träffen. Totalt deltog drygt 200 personer från bland annat Kanada, Japan, Brasilien och Uganda.

TEXT & FOTO: ANDERS FRICK

Här hittar du en filmintervju med Antje Jackelén från sama tillfälle: http://www.youtube.com/watch?v=1Cs09TGXD6I

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06