Alumner i världen

Johan Löw har utsetts till ordförande hos Stålbyggnadsinstitutet, SBI, med 96 medlemsföretag. Han är civilingenjör (V) från LTH. Han har tidigare arbetat på olika positioner inom Ruuki.

Mats Fägerhag har bytt från konstruktionschef på Saab till ett nytt uppdrag inom förre konkurrenten Volvo. Han är 50 år och civilingenjör (M) från LTH. I sitt nya uppdrag ska han leda avdelningen Alliance Office som ska hitta samarbetspartners till Volvo.

Jan Johansson är sedan något år VD i Peab där han efterträdde Peabs grundare Mats Paulsson. Jan är helsingborgare och anställd på Peab sedan 1986. Han är civilingenjör V från LTH.

Maria Wahlgren blev under hösten chef, ”Director Table Top”, för Dunis bordsdukningsprodukter inom affärsområde Professional och i Dunis koncernledning. Hon är född 1963 och civilingenjör från LTH med påbyggnad i internationell management och marknadsföring. Hon har tidigare arbetat med förpackningsfrågor på Amcor.

Per Ekholm, 52, är ny VD i Hjältevadshus.Han är civilingenjör (M) från LTH och har tidigare bland annat varit ansvarig för verksamheten inom biltillbehörsfirman Mont Blanc Group AB.

Nils Bjelm, 46 år, är regionchef på NCC region Väst på NCC Construction Sverige AB. Han är civilingenjör (V) från LTH med ett förflutet som bl a projektchef på Citytunneln i Malmö.

Maria Jonasson, civilingenjör (V) på LTH, än ny avdelningschef på WSP Management
i Malmö.

Malin Sjögren är sedan i somras ny stadsarkitekt i Lund. Hon är arkitektutbildad vid LTH. Tidigare var hon chef för byggloven vid myndigheten i Lund. Hon är 41 år och uppvuxen i Bohuslän.

Johan Szymanski, brandingenjör 05 från LTH, blev hela Dalarnas hjälte när han den 2 september hoppade i Siljan och räddade en kvinna som fastnat under en ångbåtsbrygga. Hon klarade
livhanken men var då starkt nedkyld.

Henrik Hallgren fick en idé redan under studietiden på LTH. En app skulle kunna betala parkeringsavgifter och hålla reda exakt vilken tid man ska betala för. Via Venture Cup blev hans
verksamhet ett bolag i Ideon Innovation och fick ett pilotavtal med Lunds parkeringsbolag. Sedan i våras har försäljningen kommit igång.

Örjan Larsson har en meritlista som slår det mesta. Projektledare för Citytunneln och brodelen av Öresundsbron och nu ESS i Lund. Han är teknologie hedersdoktor och förklarar som sin filosofi att människor ska ges förtroende att tänka själva, då utvecklas de.

Viveka Alfredsson är nybliven professor i fysikalisk kemi på naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Hon är i botten civilingenjör (K) från LTH och tekn doktor vid Institutionen för oorganisk kemi 2 samt expert på porösa material.

Mats Ohlsson är vd för och ägare av Examec i Tomelilla, som bl a tillverkar ett vertikalt vindkraftverk i samarbete med LTH, är civilingenjör från LTH med en lång utlandskarriär inom Tetra Pak bakom sig.

Thomas Stoll är arkitekt, utbildad på LTH, och affärsområdesansvarig på Tengbom Stadsbyggnad sedan mer än ett år.

Henrik Peitz, 39, är ny logistikdirektör hos Dahl. Peitz har läst produktion och logistik vid LTH och sedan verkat som konsult hos bl a Saint Gobain, Sverige, dit även Dahl hör.

Erik Yderborg har anställts på trafikinstitutet VTI som forskningsingenjör för att köra deras törsta körsimulator. Han är civilingenjör (F) från LTH och har tidigare varit konsult på ÅF.

Jonas Wåglund, industridesigner från LTH, arbetar på byrån PS Communication. Hans uppgifter där kan innebära att göra utställningar eller ”allt som gör en upplevelse spännade”, ett drömjobb
säger han till Svenska Dagbladet i ett reportage om utbildningar och jobb.

Anna Andersson har anställts som storhusvärderare på NAI Svefas Göteborgskontor. Hon är civilingenjör inom Lantmäteri på LTH med fastighetsekonomisk inriktning och har tidigare bl a arbetat på NAI Svefas kontor i Malmö och Göteborg.

Johan Drott är ny chef för Biofilms, ett mycket aktivt forskningscentrum vid Malmö högskolas Research Center for Biointerfaces. Johan är teknologie doktor från LTH och har tidigare varit innovationschef vid Lunds universitet och ledare för en forskningsdel inom Gambro samt konsult i affärsutveckling.

Maria Jonasson är ny avdelningschef på WSP. Hon är civilingenjör (V) från LTH och har tidigare jobbat för Skanska bl a i Polen, för Tyréns och Ramböll och Kärnfastigheter.

Emma Morin, 36 år, är trafikutredare hos region Skåne. Hon är civilingenjör (V) med inriktning på trafik och samhällsplanering. Har arbetat på Banverket, konsultfirman Trivector och Vägverket. Kom till Skånetrafiken 2009 som projektledare i infrastruktur och uppmärksammades i år med folklig kritik efter en översyn av kollektivtrafiken i nordöstra Skåne.

Peder Kock, från Bollnästrakten, civilingenjör (F) på LTH 2007, är nybliven doktor i medicinsk strålningsfysik i Lund och snart anställd på Strålsäkerhetsmyndigheten. I sin avhandling presenterade han ett nytt och bättre sätt att spåra radioaktivitet.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06