Det blev pannkaka av forskningen

Sedan sensommaren finns färdig smet för våfflor och amerikanska pannkakor att köpa i de flesta matbutiker. En vardaglighet kan det tyckas som, men flera års forskning vid LTH ligger bakom.

– Några liknande produkter på marknaden finns faktiskt inte. Det krävs speciella mjöl-sorter och en unik blandningsteknik för att hålla smeten flytande hela vägen från fabrik till konsument, hävdar Olof Böök, forsknings- och utvecklingsansvarig vid United Pancakes som säljer produkterna under varumärket Pancake & friends.

Bolaget säljer redan en pannkaksmet gjord på havremjölk istället för vanlig mjölk och vetemjöl. Den vänder sig främst till personer som är överkänsliga för gluten och laktos och marknadsfördes tidigare av Oatly.

– Vi insåg ganska snart att pannkakssmet i påse är en bekvämlighetsprodukt som det går att göra fler varianter av, säger han.

Huvudägare är Aventure AB, ett utvecklingsbolag inom livsmedel och nutrition. VD i Aventure är i sin tur Rickard Öste, professor i Livsmedelskemi vid LTH.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06