Nytt vapen mot bihåleinflammation

Snart har läkare ett nytt redskap för att avgöra hur allvarliga bihålebesvär deras patienter har. En dopplerultraljudsgivare har utvecklats i samarbete mellan Thomas Jansson vid LTH, Elektrisk mätteknik, och öron- näsa- halsläkaren Pernilla Sahlstrand Johnson vid SUS i Lund, som nyligen disputerade på den nya tekniken.

Tricket är att avgöra om bihålorna är fyllda av bihålevätska (orsakat av virus) eller trögflytande var (orsakat av bakterier), helst utan en obehaglig genomspolning. Om det finns var i bihålorna sätter man in antibiotika, annars räcker det med kortisonspray. Bihåleinfektion ger patienterna stora problem och många sjukdagar. Tio procent av befolkningen har en kronisk inflammation.

Thomas Jansson berättar för LTH-nytt att Nils-Gunnar Holmer på Medicinsk teknik erinrade sig en teknik utvecklad på LTH i Thomas Hertz doktorsavhandling för att testa färskhet hos mjölk inne i en stängd förpackning. Man frågade nu Thomas Jansson om han kunde försöka utveckla den tekniken till ett nytt område.

– Utmaningen låg främst i att välja rätt frekvens för att få vätskan att röra sig och rätt dopplereffekt för att tränga igenom benet kring bihålorna, säger han. Vi lyckades på samples från bihålor visa att vi kunde skilja de två kategorierna. Men det återstår att göra försök på patienter, ett uppdrag som vi hoppas att snart hitta en examensarbetare till.

MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06