Seger för kärlekens kemi

Kärlekens kemi var ett överlägset ämne. Ännu mer överlägsen var Ulf Ellerviks inlevelse och inspirationsförmåga när han förklarade hur denna form av personkemi fungerade.

 

Ulf, som just dagarna innan presenterat sin likaledes prisvinnande bok ”Ond kemi”, i Vattenhallen, återkom den 2 oktober till samma lokal – under Teknikens dag – och deltog i finalen i Science slam, som han alltså också vann.

 

I denna nya tävlingsform handlar det om att i ett kort föredrag roa och intressera åhörarna så mycket som möjligt med sitt budskap. Kort betydde i detta fall exakt tio minuter, en varnings-gonggong ljöd när en minut återstod. Åhörarna gav därefter poäng ungefär som konståknings­domare i ett klumpvis röstningsförfarande. Ulf förbluffade oss med att berätta att förälskelse, åtrå och lång­varig kärlek beror på balansen mellan tre olika signalsubstanser i hjärnan: dopamin, serotonin och oxitycin.

 

Ulfs konkurrenter i finalen bestod av doktoranderna Fredrik Ejserholm från Elektrisk mät­teknik och Charlotte Nilsson från Kärnfysik samt ”tungviktaren” Mats Alaküla från Industriell elektroteknik och automation, professor liksom Ulf.

 

Fredrik berättade om BMI, brain machine interface, metoder att styra de nervimpulser som drabbar Parkinson-patienter med svåra skakningar som följd. Charlotte talade om de millimeter-stora björn­djuren som är extremt tåliga och kan ”gå i idé” i åratal när miljön är emot dem. De tål då både kyla, hetta, torka och höga stråldoser och denna tålighet hoppas Charlotte ska vara överflyttbart till andra områden.

 

Och Mats Alaküla berättade om hur vägarna i en inte alltför avlägsen framtid kan förse bilar med elkraft till sin framdrift. Ska vi förlita oss till fossila bränslen måste vi kanske sluta köra bil om ungefär 20 år. Men solenergi (biobränslen, sol-el, vindkraft, vågkraft) kan vi skapa elkraft som täcker alla nuvarande behov flera gånger om.

Tävlingsledare var Torgny Roxå.

 

Text och foto: MATS NYGREN

Se filmad intervju

En filmad intervju med Ulf Ellervik kan ses på

 www.youtube.com/watch?v=HrRNQLpLoZ0

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06