Husbygge - en barnlek

Ganska lätt att bygga sitt eget hus, ännu lättare att riva. Det konstaterade Mats Håkansson från Sveriges Byggindustrier när han invigde Vattenhallens nya byggattraktion – med en improviserad knuff, som välte ut alla klossarna på golvet.

Vid ett tidigare besök i Vattenhallen hade Håkansson, som är chef för Sveriges Byggindustrier, tyckt att där fattades ett byggexperiment. Genom Malmö-Lunds Byggmästareförening fick han en donation på 100.000 till Vattenhallen där Monica Almqvist och Leif Bryngfors letade upp lämpligt material.

Nu finns det ett byggexperiment. Med hjälp av mjuka och lätta klossar kan barnen bygga upp ett helt hus och samtidigt lära sig vad som ingår i riktiga väggar. Huset kan bara byggas rätt på ett sätt. Det har ritats av arkitektstudenten Christoffer Justusson, tillverkats av en firma i Göteborg och testats på barn i alla åldrar.

– 45.000 barn har besökt Vattenhallen i år, skolklasser och på helger och lov är det allmänheten, berättade Monica Almqvist.

Pengarna räckte också till en bygganordning i platsrör och knutar och en skärm med ett dataprogram från LUNARC, som visar hur krafter verkar på byggnader.

TEXT OCH BILD: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06