Då och nu - urteknologerna

De var LTH:s första teknologer, många stannade en tid efter studierna som lärare och assistenter, men sedan spreds de för vinden. Till 40-årsjubiléet träffades de dock igen och nu vid 50-årsjubiléet av deras skolstart var 16 av dem tillbaka – deltagarna i den första klassen i teknisk fysik.

 

Den 23 september träffades den gamla F-1-klassen  och åt lunch på Kulturens restaurang. Några har varit omöjliga att spåra och en enda (Leif Fridén) är konstaterad avliden, några var upptagna på annat håll eller bosatta långt borta.

 

– Men resten hade en mycket trevlig dag med lunch och samspråk. Följt av föreläsningar på LTH och festmiddag på kvällen, fast då var tre av oss inte med, berättar Lennart Darte. Tretton av oss med fruar deltog.

 

Inte nog med att de gamla teknologerna sågs igen, en av deras lärare dök också upp: Torgil Ekman, datavetare och en av Lunds absoluta datorpionjärer!

 

Klassens enda kvinna, Inger-Lena Lamm, var bortrest då, men hon deltog i stället som något av en huvudperson på den avslutande VIP-festen i november.

 

– När man träffas efter 35 år, som vi gjorde vid förra jubiléet, tar det en stund när många får identifieras efter gamla foton, men plötsligt är man igång och pratar som förr, konstaterar Lennart Darte.

 

I samband med lunchen fick alla berätta lite om vad som hänt sedan man sågs sist, vilket i vissa fall var på 60-talet. De flesta såg tillbaka på avslutade karriärer men så inte den förste TLTH-ordföranden Hans Bergkvist som fortfarande driver egen firma i Schweiz.

 

Detta var klassen som drog igång teknologtraditionerna och la grunden till teknolog­sammanslutningen TLTH.

 

Identifieringen på båda bilderna är gjord av Lennart Darte, då med efternamnet Pettersson.

 

Text: MATS NYGREN

Foto från nutid: GUNNAR MENANDER

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06