Bollhavets finmekaniker bygger tarmsystem i luften

Lars Hedenstjerna

 är finmekaniker och Vattenhallens egen hustomte. Det är han som står bakom teknikcentrats snurrstol, det populära vattenkraftverket och mycket annat. Närmast ska han bygga ett bollhav där besökare ska kunna lära sig mer om statistik, samt en åtta meter lång gångbana som på ett handfast sätt ska ge insikt i kroppens tarmsystem.

 

En långvägare inom LTH är det minsta man kan säga om Lars Hedenstjerna. Han började på Fysikum 1963, då som mekaniker på naturvetenskapliga forskningsrådet, NFR. Nu är han drygt 64 år, men han vill inte gå i pension än på ett tag. Tvärtom går han från årsskiftet upp (!) i arbetstid vid Vattenhallen.

Även om instrumentmakare är en krympande yrkesgrupp så finns det ständigt behov – inte minst på grund av de 35.000 besökare som årligen besöker Vattenhallen. Slitaget på grejerna är stort.

 

– Det gäller att bygga rejält så att det håller när tonåringarna kommer hit. De testar gärna gränserna på alla sätt och vis, säger han.

 

Vattenhallens stora vattenkraftverk är Lars egen baby. Det var han som kom på idén, ritade skisser och tog fram en modell. Elbolaget Lunds Energi tyckte att det var en strålande idé och gick in och sponsrade själva bygget. Idag är det en av Vattenhallens mest populära attraktioner.

 

Närmast framöver ska Lars bygga ett experiment där besökare plockar bollar ur ett bollhav och samtidigt lär sig mer om statistik och annan matematik. Bland planerna finns även ett tarmsystem, åtta meter långt, som ska gå uppe i luften. Tanken är att besökarna ska kunna gå genom tarmen och samtidigt lära sig mer om kroppen.

 

– Inne i tarmen kan man med hjälp av olika sinnesintryck lära sig om matens väg genom 

kroppen och vart dess olika beståndsdelar tar vägen. Målet är att besökarna ska lära sig att kroppen påverkas av vad vi äter och dricker, säger han.

Text och bild: ANDERS FRICK

CITATET:

– Lars är en verklig stjärna hos oss, han kan bygga vad som helst och han har öga för design och finurliga detaljer, säger Monica Almqvist, föreståndare på Vattenhallen Science Center LTH.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06