Alla blev inte ingenjörer

Apropå jubiléet och återvändardagarna i höstas så påminns vi om att åtskilliga som studerat på LTH blivit kända av helt andra skäl än för talanger som ingenjör eller arkitekt.

 

Michael Treschow ”talade ut” i LTH-nytt 1998. Hallänningen läste på kemilinjen vid LTH från 1966. Trots att första jobbet som kemiingenjör blev ett fiasko ångrade inte Treschow sitt val. ”Det har lärt mig ett sätt att tänka och tillgodogöra mig kunskaper”. I stället blev det försäljningsjobb vid Bahco och Atlas Copco och vd-flytt till Electro­lux etcetera, etcetera.

 

Sven Nordquist, tecknare och barnboksförfattare, Findus och Pettsons skapare, tog examen som arkitekt redan på 60-talet och började karriären i det yrket. Bland annat ritade han ett hus åt sin bror. Hans tecknartalang var stor och han ritade omslag för ORDO under studietiden.

 

Kjell Dahlström studerade arkitektur och disputerade på trafiklösningar, organiserade Lunds första bilpool, blev miljöpartist, riksdagsman och parti­sekreterare. Därifrån blev nästa karriärsteg generaldirektör för Riks­trafiken 1999.

 

Christer "Kryddan" Peterson, komikern, föddes  1953 i Stockholm men flyttade till Värnamo som 11-åring. På LTH började han på 70-talet i avsikt att bli civilingenjör. Han blev dock snart mer engagerad i spex och karnevaler (han var bland annat medlem i 1978 års karnevals­kommitté), vilket, trots att han i sinom tid tog en fil kand fil, ledde honom in på underhållningens bana snarare än en akademisk karriär. I TV-programmet Helt aprop 1984–1994 imiterad han ofta Birgitta Dahl.

 

Regissören Anders Albien, humorist och scenperson, mest känd som regissör, startade faktiskt karriären med att studera arkitektur vid LTH. Sedan gick han ungefär samma väg vid samma tid som Kryddan.

 

Sanna Persson och Eva Westerling gick från Jesperspexet till Hipphipp-gänget och egna karriärer som komiker och skådespelare. Westerling lär dock aldrig ha läst på LTH.

 

Ulf Bengtsson, förbundsordförande. Lite känd fast ingenjör är måhända Ulf Bengtsson, som ordförande i Sveriges Ingenjörer även före 2007 då det hette civilingenjörsförbundet. Förbundet 150-årsjubilerar i år. Han är anställd hos Sony Ericsson i Lund och tog examen (E) på LTH 1983.

 

Fotografen Per Lindström läste några månader på 70-talet kemiteknik på LTH med tanken att kunna göra bättre miljöreportage. Han blev i stället fotograf på ORDO och senare Lundagård där han samtidigt var redaktör, senare i Sydsvenskan där han blev fotochef och utvecklingschef. Senast har varit adjungerad professor i bildjournalistik på Mittuniversitetet I Sundsvall.

 

 

Kocken Jan Boris-Möller, läste elektroteknik men arbetade sedan med kemi, det vill säga matlagning, även I TV.

 

Riksbankschefen Jaan Männik i Estland, läste till civilingenjör vid LTH innan han flyttade till det självständiga Estland 1992 där han ledde ett IT-företag och fick ett uppdrag i centralbanken 2008.

 

Börs-VD:n Jens Henriksson tog examen i elektroteknik 1988 men läste även in en civilekonomexamen i Lund och blev via socialdemokratin engagerad i budgetsanering, engagerad av IMF och sedan i år VD för Stockholmsbörsen.

 

Stavhopparen Vala Flosadottir tog bronsmedalj för Island i olympiaden 2000 med ett hopp på 4,50. Innan det hade hon flera junior- och inomhusvärldsrekord. Läste då väg och vatten på LTH.

Handbollsproffset Marcus Ahlm slutade så vitt vi vet ganska snabbt med sina studier.

Tenoren Joachim Bäckström blev Birgit Nilsson-stipendiat 2011. En gång var han körsångare i Lund där han studerade på LTH. Studierna avbröts när han kom in på Opera Akademiet i Köpenhamn. Joachim debuterade 2007 i Glada änkan vid Det Kongeliga Teater i Köpenhamn.

 

Per Eriksson, elektroteknik sedan år 1968, universitetslektor vid LTH, rektor vid högskolan i Blekinge och vid Lunds universitet och däremellan generaldirektör för Vinnova.

Andra LTH-teknologer som blivit kända är Anders Narvinger, elektroteknik 1970, vd för ABB och Teknikföretagen och styrelseordförande för LTH, Exportrådet, Alfa Laval och Vin & Sprit. Charlotte Brogren, kemiteknik 1986, som varit global utvecklingschef på ABB Robotics, nu generaldirektör för Vinnova. Och Per Molander, doktor i reglerteknik och på 90-talet utvecklare av den statliga budgetprocessen, forskningsledare för Studieförbundet Näringsliv och samhälle, generaldirektör för socialförsäkringsverket och författare av tre böcker i praktisk filosofi.

 

Detta är bara ett litet och godtyckligt urval av LTH-kändisar. Den här artikeln var tänkt som ett kapitel i jubileumsboken men hamnade alltså i LTH-nytt i stället.

 

MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06