Framgångsrik kommersialisering av bildanalysforskning

Matematikerna på Lunds Tekniska Högskola har varit särdeles effektiva på att bilda företag baserat på forskningsresultat inom bildanalys. Decuma, Nocturnal Vision och Polar Rose är några i raden.

Bland styrkeområdena på institutionen finns geometri, kognitivt seende och medicinsk analys.

– Vi har många projekt på gång, det bubblar verkligen. En stor inspirationskälla är alla studenter, säger Kalle Åström, professor och avdelningschef på Matematikcentrum.

Redan på 1980-talet startade professor emeritus Gunnar Sparr en kurs i bildanalys. Och intresset för ämnet har ökat under de senaste åren. En faktor är att både kameror och datorkraft blivit allt billigare. Beräkningar som forskarna fick slita länge med för 15 år sedan görs nu på ett ögonblick. Fortfarande är målet dock oftast det samma – det handlar om att känna igen olika objekt.

– Just nu har vi till exempel tre doktorander involverade i medicinsk analys. De ska segmentera ut vad som är hjärta och med teknikens hjälp ge underlag för om en patient exempelvis har hjärtinfarkt, säger Kalle Åström.

Sverige brukar ibland utmålas som ett land där stora insatser görs på forskning men att resultatet är klent när det handlar om kommersialiseringen av forskningen. Men det gäller inte gänget på Matematikcentrum som går tvärsemot den svenska forskningsparadoxen.

Anders Frick

Relaterade artiklar:

Apple köper LTH-utvecklad bildsökningsteknik

Trafikanalys ny avknoppning

Fem bolag som har sitt ursprung i bildanalysgruppen

Decuma. Grundades 1999. Utvecklar tolkningsmjukvara för handskriven text. Köptes av det kanadensiska bolaget Zi som i sin tur sålt det vidare till amerikanska Nuance. Personer bakom företaget: Kalle Åström, Gunnar Sparr och Rikard Berthilsson.

Cognimatics. Grundades 2003. Utvecklar algoritmer för bland annat övervakningskameror. Personer bakom företaget: Rikard Berthilsson, Kalle Åström och Fredrik Kahl.

Polar Rose. Grundades 2004. Utvecklar mjukvara för ansiktsigenkänning i bilder. Har nyligen sålts till Apple. Personer bakom företaget: Jan Erik Solem och Fredrik Kahl.

Qlucore. Grundades 2007. Utvecklar mönsterigenkänning för stora datamängder inom bioteknik. Personer bakom företaget: Johan Råde, Magnus Fontes, Thoas Fioretos och Carl Johan Ivarsson.

Nocturnal Vision. Grundades 2010. Utvecklar algoritm för mörkerseende i kameror. Personer bakom företaget: Magnus Oskarsson, Henrik Malm och Eric Warrant.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06