LTH:are, pappa och forskare i USA

Mikael Evander är doktor i elektrisk mätteknik och genomför nu post-doc-studier på Stanford i Kalifornien. På LTH disputerade han med en avhandling om hur man fångar mikroskopiska partiklar med hjälp av ultraljud.

Sin civilingenjörsexamen tog Mikael Evander i teknisk fysik på LTH. Examensarbetet genomfördes på institutionen för elektrisk mätteknik och handlade om en kommunikationscentral för frisimmande delfiner. Efter totalt elva år på LTH kände han att det var dags för miljöombyte och valet föll på Stanford.

Hur är det att vara pappa, postdoc och utomlands på en och samma gång?

Att vara pappa och post-doc handlar lite om samma sak - nyfikenhet och utforskande. I ena fallet ska man själv bibehålla sin upptäckarglädje och nyfikenhet, i andra fallet handlar det mer om att finnas där och få bevittna när ens barn upptäcker världen.

För mig är det en kombination som fungerar mycket tack vare min fru. Istället för att ta ut delad föräldraledighet i Sverige så stannar hon hemma med vår dotter Saga här i Kalifornien medan jag jobbar. Jag försöker vara hemma i tid på kvällen så jag hinner leka lite med Saga innan det är läggdags för den unga forskaren. Motivationen att stanna kvar länge på jobbet för att få gjort de sista experimenten är ju lite lägre när man vet att någon sitter och bara väntar på att man ska komma hem.

Hur är Stanford?

Stanford är helt fantastiskt på att ta hand om medföljande. Jag tror ärligt talat inte att det hade fungerat så bra att ha familj här samtidigt som man postdocar om inte Stanford hade gjort ett så bra jobb av att skapa aktiviteter och sociala nätvärk för de medföljande.

På forskningssidan så är Stanford en väldigt trevlig miljö. Liksom på LTH ligger hela campus samlat, vilket utnyttjas flitigt för seminarier och föreläsningar i alla möjliga ämnen. Det är också enkelt att hitta samarbeten och få tillgång till forskningsresurser utanför ens egen labb. Stanford lägger mycket tid på att främja nätverkande.

Fördelar och nackdelar jämfört med LTH?

Hanteringen av fakturor och utlägg är fantastiskt mycket smidigare på LTH precis som programvarudistribution och licensiering till exempel. Stanford trycker mycket hårdare på regler och säkerhet i samband med laborationsarbete än vad man gör på LTH. Det är bra på många sätt men görs ibland lite väl byråkratiskt och långsamt.

Största skillnaderna mellan Sverige och USA?

Något man slås av direkt är att folk här är väldigt öppna och trevliga. Man pratar ofta med folk man inte känner och bemöts alltid på ett väldigt välkomnande sätt. Det tog ett litet tag att vänja sig vid det som svensk.

Det är en stor skillnad i politisk syn och grundvärderingarna som samhället bygger på. Man kan efter många månader inse att ens högutbildade, liberala kollegor inte alls tycker det är självklart att sjukvård är något alla borde ha rätt till. Det verkar också vara en stor skillnad i klimatet för företagare och entreprenörer här. Det vimlar av startups inom all möjlig forskning och folk verkar inte vara rädda för att ge sig ut i företagarvärlden och försöka.

 

Text och bild: Anders Frick

Fakta om forskaren

Namn: Mikael Evander
Ålder: 33 år
Familj: Fru Anna, 33 och barnet Saga, 1.
Bor: Menlo park, Kalifornien, USA

Arbetar som: Post-doc på Stanford University, institutionen för elektroteknik.

Gör på fritiden: Springer, vandrar i naturen och bakar surdegsbröd.

Saknar mest: Släkt och vänner i Sverige. Att vara småbarnsförälder utan tillgång till mor- och farföräldrar gör livet lite tuffare.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06