Kinetikprojekt på Skissernas museum

Med metalltråd, tygbitar och en rejäl dos kreativitet går det att gestalta allt från gräs som rör sig i vinden till ankor som landar. Det fick några arkitektstudenter erfara i ett projekt som under hösten visades upp på Skissernas museum i Lund.

– Studenterna fick studera anatomi för att därefter skapa ett kinetiskt skelett och dokumentera det i en film, säger Jonas Marculescu, som tillsammans med Sven Teder höll i kursen.

Därefter skulle studenterna lägga till ett lager i form av hud eller liknande. Sist skulle själva rörelserna dokumenteras.

Laura Wätte skapade ihop med kursaren Beatrice Eklund en kinetisk modell baserad på rörelser från en larv. Lukas Malm och Martin Berntsson hämtade inspiration från en fågelflock som snabbt rör sig i luften utan att krocka.

– Resultatet blev en skapelse där rörelserna för varje enskild komponent också påverkar sin omgivning, säger Lukas Malm.

Anders Frick

Skissernas museum

Skissernas museum grundades 1934 och är en del av Lunds universitet. Museet har som sin uppgift att bland annat samla och visa skissmaterial samt modeller till konst i offentlig miljö. Avsikten är att lyfta fram den kreativa skapandeprocessen – själva ”konstverkets födelse”, som museets grundare Ragnar Josephson kallade det.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06