Flygutbildning med hundraåriga anor

Fler bilder hittar du här

Lunds Tekniska Högskola utbildar piloter på Trafikflyghögskolan, TFHS, i Ljungbyhed. I november tog den första kullen trafikflygarstudenter sin kandidatexamen och är nu redo att styra flygbolagens plan. Platsen där utbildningen hålls är anrik – det är i år 100 år sedan det första flygplanet lyfte från Ljungbyhed.

– Visst känner man av traditionerna och flyghistoriens snabba utveckling. Fast vi håller mest på med moderna flygplan och utrustning. Till exempel har vi glascockpit i våra nya enmotoriga flygplan, vilket alltså innebär att man har teveskärmar istället för klassiska instrument, säger Johan Lundström, rektor på TFHS.

Just nu håller han som bäst på att planera utbildningen för nästa årskull, som dock ser ut att bli den sista i sin nuvarande form. Utbildningen vid TFHS planeras senare övergå i yrkeshögskolans regi.

Johan Lundström ser många fördelar med att tillhöra LTH. Inte minst har det administrativa stödet varit mycket stort. Samtidigt ser han fortfarande möjligheter att samarbeta med andra institutioner i ännu större utsträckning.

– Flyget är ju till sin natur tvärvetenskapligt där allt från klimat och miljö till psykologi ingår. Våra tvåmotoriga flygplan skulle kunna användas som forskningsplattformat och till exempel samla in prover av olika slag, säger han.

På TFHS finns även en simulator där studenterna tränas i att flyga i dåligt väder och att samarbeta med andra piloter. Senare i utbildningen tränas studenterna i en större simulator i Zürich.

– Piloternas samarbete är något som inte får gå fel. Det är viktigt att man håller sams och att kommunikationen sker på ett specifikt sätt. När samarbetet fungerar precis som det är tänkt så ger det en fantastisk upplevelse, säger Johan Lundström.

Så här tycker studenterna

Johanna Eriksson, åk 2:
– Det är roligt att flyga och jag har alltid velat bli pilot. Om ett och ett halvt år får vi möjlighet att praktisera hos flygbolag och det ser jag fram emot.

Daniel Lord, åk 1:
– Att flyga ger en häftig frihetskänsla. Ett flygplan kan styras åt alla håll, till skillnad från när man sitter i en bil som mest kan svänga höger och vänster.

David Träger, åk 2:
– Jag blev tipsad av en lumparkompis att söka hit. Här blir vi som studerar ihop blir nästan som en familj, eftersom vi bor på samma ställe.

Här hittar du fler bilder från jubileumsdagen

LTH:s flygplansflotta

Fem enmotoriga flygplan av typen Cirrus SR20

Sex tvåmotoriga plan av typen Piper Navajo PA-31

Svenskt flyg 100 år

I år är det 100 år sedan ingenjören Hjalmar Nyrop flög det första svenskbyggda flygplanet i Ljungbyhed. Flygplanet konstruerade han i Landskrona tillsammans med Oscar Ask och gavs namnet Ask-Nyrop 1, ”Gräshoppan”. I praktiken var det en kopia av den franske flygpionjären Louis Blériots Blériot XI.

Samma år anordnades den första flygveckan på Gärdet i Stockholm, där flygshower varvades med konstruktörer som visade upp olika flygplansidéer för allmänheten. Sveriges förste pilot, flygbaronen Carl Cederström, var en av de drivande krafterna. Han startade senare en flygskola på Malmen i Linköping.

Summary in English

LTH provides pilot education in Ljungbyhed, at the same site as where the first Swedish airplane took off 100 years ago. Johan Lundström, Accountable Manager at LTH’s School of Aviation, is currently planning the education for next year. He sees many collaboration opportunities with other parts of Lund University, since aviation is an interdisciplinary subject.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06