Drömmaskiner drog fullt hus

Certec informationsdag i slutet av oktober lockade många personer intresserade av hur livet för personer med funktionsnedsättningar kan underlättas. Bland audiohaptiska ritverktyg och rullstolsmonterade robotarmar fanns även en utställningsdel som hette ”Drömmaskiner”.

Drömmaskiner är ett samlingsnamn för datorbaserade hjälpmedel som hjälper personer med funktionsnedsättningar med sådant som tidigare varit svårt eller omöjligt att göra.

Det handlar till exempel om att hålla ordning på en inköpslista i mataffärer, få texter upplästa, eller kunna ringa någon med hjälp av några enkla knapptryckningar. Den drivande kraften bakom projektet är Certecs Björn Breidegard och under det senaste året har forskningen finansierats av Sparbanken Finn Framtidsstiftelse med 1,3 miljoner kronor.

– Certec har tagit fram en maskin skapat utifrån de behov som jag i mitt vardagliga jobb som IT-pedagog träffar på. Den här apparaten ger tydliga steg-för-steginstruktioner, säger Mats Sjögren, som var en av de utställare som deltog.

Certec är avdelningen för rehabiliteringsteknik inom Institutionen för designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola.

Anders Frick


Simon Nyman, som har arbetat på Certec sedan 1998,
med en av de Legorobotar som visades upp under
Certecs informationsdag.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06