Johan ger resenärerna positionsbaserad information

F-teknologen Johan Posse, som nu läser sitt fjärde år på LTH, har utvecklat en teknik för att ge bussresenärer positionsbaserad information. Nu är han genom sitt företag Geosignage på väg att få Swebus som sin första kund i ett pilotprojekt.

Med Johans teknik får resenärerna bildskärmsbaserad information, reklam och hållplatsmeddelanden baserat på var bussen för tillfället befinner sig. Det sker automatiskt och systemet kan uppdateras på distans med hjälp av bussens befintliga uppkoppling mot internet.

Premiärturen skedde i november med två bussar på sträckan Uppsala-Köpenhamn, som är en av Swebus allra längsta linjesträckor. På så via testas tekniken också när landsgränser passeras. Om systemet blir framgångsrikt kan Swebus tänka sig att sänka priset på sina bussbiljetter.

– Med alternativa intäkter genom sponsorer kan man tänka sig helt reklamfinansierade bussar och på så vis erbjuda väldigt billiga bussresor, säger Peter Björnlund, IT-chef på Swebus.

Främsta anledningen till Swebus intresse är att Geosignage enligt Peter Björnlund har en smidig lösning för systemadministration, jämfört med de system som Swebus tidigare har testat. Närmast ska Swebus undersöka vad kunderna tycker om det hela.

– Vi äger ju våra resenärer i flera timmar, vilket är lite speciellt. Genom att styra reklam och information får vi en kommunikation som hela tiden är relevant för resenärerna, säger han.

Geosignage leds från inkubatorn VentureLab av Johan Posse tillsammans med några andra studenter, bland dem LTH:arna Tomas Malmer, Teknisk Fysik, Josef Ekman, Teknisk Nanovetenskap / Technology Management, och Andreas Jönsson, Teknisk Nanovetenskap.

– Vi är glada att ha en potentiell kund redan innan systemet är helt färdigt. Vår produkt är generell och passar även andra än Swebus, men just nu har vi fokus på dem, säger Johan Posse.

Anders Frick

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06