Tio kolonistugor

Tio kolonistugor för att fira Landskrona

Tio alldeles nya kolonistugor med modernt stuk glänser i solen vid kanten av Citadellets vallgrav i Landskrona. Staden har gamla kolonitraditioner, finns Sveriges enda museikoloni, Rothoffska kolonin, och koloniområdet ligger strax intill det gamla slottet från 1500-talet.

Landskrona fyller 600 år i år och som ett välplanerat led i firandet började ett samarbete mellan LTH:s arkitektutbildning och Landskrona stad redan 2010. Första- och andraårsstudenterna fick i uppdrag att rita och bygga en modern kolonistuga i trä, med valfri funktion i skala 1:10, därefter valdes tio av stugorna ut av en jury och har nu byggts på en av bastionerna intill Citadellet.

– Uppdraget var att rita en modern kolonistuga, och det ingick vissa villkor – stugorna skulle hålla friggebodsformat, 15 kvadratmeter, annars var det ganska fritt. Studenterna har själva valt att använda stora glaspartier – bra vid förodling – och att skapa rekreationsmöjligheter, t ex att kunna sitta ute och vila, berättar projektledare Christin Nielsen vid Landskrona stad.

Slottsarkitekt Gunilla Svensson har formgett själva platsen där stugorna ligger, när LTH-nytt besöker bastionen är några redan färdiga och andra nästan klara. Dessutom håller en bro som leder över till det äldre koloniområdet på att anläggas, på andra sidan ligger en stuga som byggdes till Landskronas 500-årsjubileum 1913.

– När vi inledde projektet gick vi ut och frågade olika byggföretag i Landskrona om de var intresserade, och det var de! Varje stuga har byggts och ägs av respektive byggföretag och stugorna kommer att stå här hela säsongen fram till 28 september. Därutöver kommer lokala trädgårdsföretag att skapa olika sorters trädgårdar kring kolonistugorna.

Emilie Dafgårds bidrag heter ”Konkav” och ser lite grand ut som en välvd snäcka med spröjsade fönster åt två håll. Inbyggda boxar med lock går att använda som odlingslådor men man kan även
sitta på dem, och det finns luckor i väggen där det t ex går att förvara redskap.

– Jag inspirerades av en grotta. Uteplatsen ska kännas som att man sitter omgiven av ett skal. När vi fick i uppgift att bygga en trämodell i så stor skala som 1:10 kändes det till en början  äldigt tidskrävande men det visade sig vara oerhört lärorikt och jag fick en jättebra förståelse för hur en träkonstruktion är uppbyggd. Det var ett konkret och grundligt uppdrag och modellerna är roliga att titta på, säger Emilie Dafgård.

Magnus Gyllenstens kolonistuga har fått namnet ”Rytm” efter rytmen som spaljéerna och träplankorna följer. Det går att se rakt igenom den och bland de funktionella detaljerna finns nerfällda bänkar, bord och en dagbädd.

– På ena sidan kan man öppna upp dörren till verktygsboden, det är också en tålig plats för trädgårdsodling, och byggd i enkla material. Det är spännande att se stugan i full skala, den känns behändig. Jag har erfarenheter nu som jag inte hade i ettan men jag är ändå väldigt nöjd, det var ett bra projekt.

Förutom de tio utvalda kolonistugorna kommer här även att finnas en liten putsad stuga, ritad av tv-profilen Ernst Kirchsteiger, runt den byggs Barnens Trädgård med ett stort fågelbo med labyrinter och tunnlar. Även några av trämodellerna från kursen 2012 ska visas upp.

En kurs där arkitektstudenter får rita och bygga kolonistugor i modell i samarbete med Landskrona stad och sponsrade av byggföretag har arkitektprofessor Tomas Tägil anordnat i flera år.

TEXT OCH FOTO: CAROLINE ALESMARK

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06