Roligare plugga

"Ditt liv blir roligare om du pluggar på högskola"

Bredda rekryteringsbasen och få fler studenter med internationell bakgrund och från studieovana hem. Det är något som Lunds Tekniska Högskola arbetar aktivt för. För fortfarande kommer en majoritet av studenterna från hem där minst en av föräldrarna själv har akademisk bakgrund.

Under våren har en liten grupp studenter under ledning av LTH-studenten Mohammed Taha besökt sju högstadieskolor i områden med hög andel elever i socialt utanförskap. Detta för att inspirera till högre teknisk utbildning och berätta om sina egna erfarenheter av att studera på Lunds Tekniska Högskola.

– Här pratar vi med elever på elevers eget språk, inspirerar och visar upp möjligheterna som man får om man väljer att studera vidare, säger Mohammed Taha.

Han studerar till byggingenjör i järnvägsteknik på LTH i Helsingborg, och har själv en bakgrund som nyanländ svensk från Irak. Mohammed kom till Sverige för drygt tio år sedan och har själv gått igenom flera vanliga problemfaser som nyanländ. Men nu går han på LTH och tycker att det är fantastiskt kul.

Under besöken på högstadieskolorna handlar det inte bara om att Mohammed och de andra talar flera olika språk eller om att de använder ord som åttondeklassarna känner sig hemma vid. Det handlar lika mycket om att ge en känsla av att LTH-studenterna på scenen skulle kunna vara vem som helst av dem själva.

Självförtroende, tålamod, disciplin, och att våga vara annorlunda. Det är några saker som gänget bakom ”Skapa din framtid” framhåller som viktiga i samband med skolbesöken. De går även igenom fem exempel på personer som själva studerat på LTH och berättar om deras bakgrund, vad de gör nu, och – framförallt – vad de tjänar.

– För så är det ju – jag har ju själv varit en av dem. Nu säger vi till dem att om de vill ha ett bra liv så ska de plugga vidare på högskolan, säger Mohammed Taha.

Vad är det viktigaste som du vill förmedla till alla åttondeklassare som ni mött?

– Det roliga kommer om du kämpar! Att satsa på högre studier lönar sig och det riktigt roliga har ni inte upptäckt ännu. Vi försöker även säga att de ska maxa systemet. Med gratis utbildning och studiebidrag ger Sverige alla världens chans. Jag är övertygad om att det som man vill bli kan man också bli. Punkt.

TEXT OCH FOTO: ANDERS FRICK

Skapa din framtid

”Skapa din framtid” är ett LTH-projekt som drogs igång av Mohammed Taha i vintras. Fem studenter har besökt sju högstadieskolor för att berätta om hur det är att vara och plugga till ingenjör, samt inspirera till högre studier. De studenter som förutom Mohammed Taha driver projektet är Ruaa Abbas, Mehrdad Mahdjoubi, Hawoay Tao och Rima Almaleki.

Snedrekrytering
På civilingenjörsutbildningarna i Sverige har 54 procent föräldrar med akademisk utbildning. För tio år sedan var siffran 49 procent. Den sociala snedrekryteringen har alltså ökat. Siffrorna presenteras i en ny rapport från Högskoleverket och Statistiska centralbyrån.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06