Qlucore Omics

Mönsterigenkänning hittade ny cancerform

EN NY TYP av hjärntumör har identifierats av spanska forskare som använt Lundaföretaget Qlucore Omics mjukvara för interaktiv analys och identifiering.

Det handlar om meningiom, som är den vanligaste typen av primära hjärntumörer, långsamt växande och godartade. Men ibland kommer de tillbaka efter en operation och uppträder och tillväxer mer aggressivt.

Detta har dr Bárbara Meléndez och hennes kollegor vid Hospital Virgen de la Salud i Toledo undersökt. Gruppens viktiga upptäckt är att meningiom kan klassas i en aggressiv och en icke-aggressiv grupp och att tumörer kan komma tillbaka som aggressiv även med en godartad histopatologisk diagnos.

Upptäckten har bekräftats genom analys av metyleringsdata med Qlucore Explorer, som visualiserar stora datamängder som tredimensionella bilder. Qlucore startades 2007 som ett samarbeta mellan matematikern Magnus Fontes, LTH, och kliniska genetikern Thoas Fioretos i klinisk gentik. Som grundare räknar företaget också matematikern Johan Råde och Carl-Johan Ivarsson, som nu är styrelseordförande.

KÄLLA: CHEMICALNET

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06