Ny kanslichef

Fredrik Palmqvist ersätter PG som kanslichef

Sedan första april har LTH en ny kanslichef, Fredrik Palmqvist. En social varelse som också är uttalad tävlingsmänniska, om man får tro honom själv. Än så länge finns företrädaren Per Göran PG Nilsson kvar i kulisserna (huset Navet) med ett specialuppdrag för universitetsrektorn.

– Jag har haft en fantastisk första månad, alla är mycket hjälpsamma och trevliga. Det bådar gott framöver.

Fredrik Palmqvist är 45 år, gift med Eva och har tre barn mellan sex och tolv år. Han bor på landet mellan Kyrkheddinge och Esarp och planterar träd på sin stora tomt.

Han är uppvuxen i Tyringe, där han ägnade mycket energi åt både simning och löpning. Gymnasiet läste han i Hässleholm fast ännu roligare var utbytesåret i USA. Även där blev det mycket friidrott och terränglöpning och Fredrik insåg att man där kommit längre när det gällde träningsmetoder, särskilt de mentala.

Fredrik simmar och springer fortfarande en del men när han klarade Stockholm Maraton på 2 timmar och 50 minuter 1987 så var han nära att spränga sig.

– Simning är ett av de bästa sätten att fundera, tycker han.

– Jag är uttalad tävlingsmänniska. Att jag valt individuella sporter betyder inte att jag inte trivs med folk, tvärtom är jag en social varelse.

På LTH fick Fredrik under första veckan skaka hand med bortåt 300 människor så den sidan kom väl till pass. Vid det här laget har han träffat alla verksamhetsansvariga och många andra och håller på att bygga upp en egen bild av verksamheten. Under tiden som förplägnadsbefäl i marinen väcktes ett annat starkt intresse – mat! Idag älskar Fredrik att laga mat och särskilt att grilla – året runt.

– Jag följer sällan ett recept utan får utlopp för en kreativ sida, säger han. Och liksom löpning och simning ger detta en direkt feedback.

Fredrik läste maskinteknik på LTH 1989–93 och blev anställd på Ericsson Mobile samma dag han redovisade examensarbetet. Där har han varit mekanikkonstruktör, designleader och projektledare och sektionschef och deltagit i mobiltelefonens segertåg mot en pryl för alla fickor. De senaste åren har företaget hetat Sony Ericsson och Sony Mobile.

– Jag brinner för att människor ska våga utmana sig själva. Mitt jobb är att skapa de bästa förutsättningarna och även tillåta att man misslyckas, säger han. Man ska vara så prestigelös att man kan göra om när det inte blev rätt. Det viktiga är att dra lärdomar av sina misstag. Det målet står kvar även om det inte är mobiltelefoner som produceras på LTH. Studenter och forskare står i fokus och kansliet är en serviceorganisation med ansvar.

En sak som Fredrik redan vågar säga är att han kommer att arbeta för tydligare mål för verksamheten.

Teknologtiden minns han som en fantastiskt trevlig tid som gav honom de vänner han fortfarande umgås med. LTH och Kristianstad nation där han arbetare i kuratelet stod för inspirationen.

– Studenter får några extra år på sig att bli vuxna, trycker han. Det är nog bra. I Lund har både nytänkandet och traditionerna passat mig bra.

Företrädaren PG Nilsson är alltså kvar i tjänst till sin 67-årsdag i september. Några frågor om Trafikflyghögskolan och Järnvägshögskolan ska uppta honom liksom ett särskilt utredningsuppdrag åt rektor. Hans råd till efterträdaren lyder:

– Det som gjort kansliet trevligt är att vi har utrymme att jobba med utveckling och ett stort delegerat ansvar. Ge avdelningscheferna den frihet de behöver. Det är också viktigt att sätta sig in i övergripande frågor.

TEXT: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06