Trångboddhet och utmaningar skapar innovation

Trångboddhet och utmaningar skapar innovation

Taiwan är mindre än Danmark och består till största delen av kompakt skog samt bergskedjor med toppar på omkring 4.000 meter. Trots detta bor 23 miljoner människor på ön. Trångboddheten har tvingat taiwaneserna att skapa många finurliga och effektiva lösningar. Här finns världens näst högsta byggnad, Taipei 101, som sträcker sig en halv kilometer rakt upp i luften – trots att Taiwan årligen drabbas av ett hundratal större jordbävningar.

Förr kallades ön Formosa, och har under de cirka 30 senaste åren haft en enorm tillväxt vilket gjort att Taiwan har gått från en fattig risodlarö till hightechnation. Tillväxtkurvorna pekar fortfarande uppåt, även om Taiwan idag har sprungit om de flesta länder – särskilt på IT-fronten. Mycket av Taiwans framgång beror på satsningen på halvledare som framtidsområde. Stora resurser satsades på forskning och utveckling, något som idag har gett resultat i form av framgångsrika forskningsinstitut och halvledarföretag.

Världens första halvledartillverkare, United Microelectronics Corporation, startade som en avknoppning från

Industrial Technology Research Institute, ITRI

. Även världens största halvledartillverkare,

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC

, startade som en avknoppning från ITRI. Förra året omsatte bolaget motsvarande drygt 100 miljarder kronor och hade en vinstmarginal på 33 procent. Det är bland annat dessa siffror som gör att Taiwans BNP per capita ligger på ungefär samma nivå som de nordiska ländernas.

TSMC var ett av de företag som LTH-delegationen besökte, för att bland annat träffa Jack Sun, som är vice vd med ansvar för forskning och utveckling. Bolaget har flera fabriker i Hsinchus teknikpark och i huvudbyggnaden finns inte bara en hypermodern produktionsanläggning, utan även gym, simbassäng, karaokeanläggning, tandläkare, bank och ett eget Starbuckskafé.

Lite längre bort i teknikparken ligger företaget

Epistar

som är världens största tillverkare av lysdioder. Där fick delegationen se produktionen och höra grundarna berätta om den knappt 20-åriga resan från forskningsprojekt på ITRI till självständigt bolag med 4.000 anställda.

– TSMC, Epistar och de andra högteknologiska företagen har fantastiskt support i det taiwanesiska utbildningssystemet, som stöder bolagen med kompetent folk. Kopplingen mellan industrin och universiteten här är imponerande, säger Lars Samuelson.

Till vardags forskar han på nanoteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Han har själv har startat ett flertal nanoteknikföretag, bland annat

Glo AB

som utvecklar lysdioder baserade på nanotrådstekniken från forskningsmiljön vid LU.

Per Tunestål från förbränningsmotorer ansvarar för en tredjedel av LTH:s doktorand-utbildningar. Han har själv studerat flera år i USA och ser ett stort värde i internationella doktorande och forskarutbyte med universitet och företag.

– Jag tyckte att ITRI var ett lysande exempel på hur bra forskningsinstitut ska fungera. Där kan man verkligen se hur forskning kommer till nytta, säger Per Tunestål, men tillägger att han har svårt att se fördelar med det stora antalet universitet (ca 160) som finns i Taiwan. LTH-kollegan Anders Robertsson håller med.

– En reflektion är att det taiwanesiska utbildningssystemet till stora delar liknar det amerikanska, med professorer som har egna doktorander och forskningslabb. På LTH delar flera institutioner och grupper labben med varandra, vilket vi tycker ger fördelar i form av gränsöverskridande forskning och bättre helhetssyn. Så här kanske LU och Taiwan kan lära mer av varandra, säger Anders Robertsson.

TEXT OCH FOTO: ANDERS FRICK

SNABBFAKTA OM TAIWAN
Namn:
Republiken Kina
Folkmängd: 23 miljoner
Huvudstad: Taipei
Språk: Mandarin, taiwanesiska
Tidsskillnad: +6h
Demokrati: Ja, sedan 1996
Valuta: New Taiwan Dollar

FAKTA | STINTBIDRAG TILL TAIWAN
Lunds universitet fick förra året pengar från Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning för att visa upp svensk forskning i världsklass, vilket sker genom seminarier i Brasilien och Ryssland. Nu har dock LU omvärderat de planerade insatserna i Ryssland och beslutat att istället genomföra aktiviteterna i Kina och Taiwan. Redan i höst kommer därför en ”lundadag” att arrangeras där bland annat LTH-forskare kommer att delta.

 

 

 

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06