På spaning i Taiwan efter nya samarbeten

På spaning i Taiwan

Nyligen var tre av LTH:s professorer i Taiwan, tillsammans med Lunds universitets rektor Per Eriksson. Syftet var att utröna om LTH och Lunds universitet skulle kunna utveckla nya strategiska samarbeten med universitet och företag där.


Under veckan besöktes delegationen sju olika universitet och ett par företag. Dessutom bjöd Taiwans utbildningsminister Wei-Ling Chiang till möte på utbildningsministeriet. Det effektiva innovationssystemet vid Lunds universitet och det svenska lärarundantaget – alltså att forskare och lärare vid svenska universitet har rätt till resultatet av sin forskning – var två saker som imponerade på utbildningsministern. Under mötet med LTH-delegationen blev han så entusiastisk att han på stående fot bjöd in sig själv och sin familj till att komma och göra ett närmare studiebesök i Sverige.

– Det svenska tillvägagångssättet låter mycket intressant. Jag kommer och hälsar på er i Lund, och jag tar med mig ett par rektorer från några av våra främsta universitet, sa Wei-Ling Chiang.

Taiwan utgör tillsammans med Sydkorea, Hongkong och Singapore de så kallade tigerekonomierna – fyra asiatiska snabbväxande ekonomier som genom industrialisering och hög tillväxt har skapat högt välstånd för invånarna. Här finns en känsla av snabbhet och innovation som genomsyrar hela samhället.

LTH är dock inte först ut att nosa på Taiwan. Chalmers tekniska högskola har under flera år haft ett samarbete med

National Chiao Tung University

i högteknologistaden Hsinchu, som ligger tio mil söder om Taipei. I universitetets huvudbyggnad driver Chalmers sedan tio år tillbaka ett kontor, som bemannas av de egna utbytesstudenterna. Studenterna får inget betalt för sitt uppdrag, men ges en årlig budget som bland annat går till att arrangera luciafirande, julgransplundring, innebandyturneringar och liknande.

National Chiao Tung University ligger precis intill

National Tsing Hua University

i Hsinchu. I anslutning till de båda universiteten finns ett forskningscenter för synkotronljus, och i år kommer ett nytt projekt att invigas, ”Taiwan Photon Source” med en styrka på 3 GeV. Här finns således möjligheter till samarbete och erfarenhetsutbyte med såväl Max IV som ESS.

TEXT OCH FOTO: ANDERS FRICK

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06