Kemibloggare

ERIK BERGMAN OCH SARAH TÖRNQVIST som sedan i höstas
(2012) bloggar om sin kemiutbildning på LTH
kemibloggen.blogg.lu.se

ERIK, VARFÖR BLOGGAR DU OM DIN UTBILDNING?
Jag gillar att skriva! Jag bloggade i 14-årsåldern (inläggen var ofta parodier på ”vanliga” bloggar) och jag hade vanligtvis väldigt roligt så jag såg detta som en bra chans att börja igen.

VEM BLOGGAR DU FÖR?
Jag försöker hålla mig på en nivå så att även personer utan djupare förkunskaper inom kemi kan hänga med, t ex folk som funderar på att börja studera här.

HAR DU NÅGRA BLOGGANDE FÖREBILDER?
Min kära mor! www.lotten.se

HAR DU NÅGRA TIPS TILL DINA STUDIEKAMRATER?
Dela upp plugget i småbitar. Belöna dig själv när du blir klar med ett stort arbete. Sov ordentligt. Tänk över ifall plugg i grupp egentligen är mer effektivt.

VAD ÄR KEMI FÖR DIG?
Efter att ha sjungit K-sektionens visa hundratals gånger har jag självklart en positiv inställning till kemi. Men faktum är att renodlad kemi är något som är ganska ovanligt i min vardag! Det mesta jag sysslar med har att göra med t ex matematiska modeller, enhetshantering och kostnadsfrågor inom kemitekniska system.

SARAH, VARFÖR BLOGGAR DU OM DIN UTBILDNING?
Det är roligt och intressant att kunna berätta vad man gör. Det finns fördomar mot studenter över lag och det är bra att kunna motbevisa dem. Och ja -kanske också bekräfta någon enstaka. Vi studerar hårt, men arbetar också hårt för sektionen och kåren och det är kul att visa att det går att kombinera nytta med nöje. Jag jobbar dessutom extra och vill gärna visa att det går att studera och ha extra jobb samtidigt.

VEM BLOGGAR DU FÖR?
Jag bloggar nog mycket för mig själv, det är skönt att kunna släppa ut sina tankar om exempelvis sin utbildning eller någon kurs. Man vet att det är likasinnade (dvs. personer som är intresserade av kemi) som kan ge en svar som man då kan relatera till på ett annat sätt än om man bara skriver något alldagligt.

HAR DU NÅGRA BLOGGANDE FÖREBILDER?
Inga direkt så här på rak arm. Jag tycker det är trevligt att googla runt på bloggar som handlar om att baka surdegsbröd, bakverk med mera. En god vän har frälst mig totalt i att baka mitt eget bröd och då framförallt surdegsbröd.

HAR DU NÅGRA TIPS TILL DINA STUDIEKAMRATER?
Kom ihåg att allt inte bara handlar om studier, man måste ha roligt också under sin studietid! Det är en sådan enorm press på att man ska ha högst betyg och klara allt på en gång. Det är okej med en 3:a och att behöva göra en eller annan omtenta.

VAD ÄR KEMI FÖR DIG?
Kemi är allt för mig. Fysiker brukar säga att allt är fysik, men för mig är allt kemi! Med hjälp av kemi kan vi tillverka nya mediciner, vi kan tillverka nya material som kan underlätta vår vardag. Genom att blanda olika kemiska substanser så kan vi tillverka snudd på vad som helst, ja våra enda begränsningar är våra kunskaper. Kemi gör mig glad! Jag har aldrig ångrat att jag började läsa på K, jag brukar snarare fråga mig själv vad jag hade gjort och varit om jag inte börjat läsa på K och
LTH.

TEXT OCH FOTO: RAGNHILD MÖLLER

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06