Infrarott ljus

Infrarött ljus skapar kontrast

Bättra kontrastmedel som bland annat Tomas Jansson försöker ta fram (se tidigare artikel), är ett hett forskningsområde. Även fysikprofessor Stefan Andersson-Engels utvecklar en teknik som ger skarpare bilder av kroppens insida. Men medan Tomas Jansson använder ljud använder Stefan Andersson-Engels ljus.

Tricket är att bestråla kroppen med osynligt, infrarött ljus. När ljuset absorberas av kontrastmedlet i tumören, återger det rött ljus. Frisk vävnad utan kontrastmedel förblir ofärgad. Kontrastmedlet bygger på ett internationellt spritt forskningsområde, ”uppkonverterade nanopartiklar”. Biofotonikgruppen i Lund var mycket tidig med att utnyttja dessa partiklar för avbildning av vävnad. Den stora fördelen är att man med enkel teknik kan scanna av ytliga delar av kroppen i 3D, medan ultraljudsvarianten har den finessen att den når djupare in i kroppen.

Även om Tomas Janson och Stefan Andersson-Engels använder olika tekniker, har de en ytterligare sak gemensam (utöver att de båda jobbar med kontrastmedel, vill säga): Båda metoderna har intresserat biomedicinföretaget Genovis.

– Det ser jag som ett gott betyg. Företag satsar inte gärna på långskott, säger Stefan Andersson-Engels.

TEXT: KRISTINA LINDGÄRDE

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06