ALUMNER

Maria Lindberg, 35 årig kemiingenjör från LTH, boxas i USA om världsmästartiteln i proffsboxning. Matchen mot Tori Nelson gick i april och har väckt ett stort förhandsintresse i USA.

Kristina Walls är regionchef på Awapatent i Sydsverige (Malmö och Lund) och nominerades i våras till tävlingen Årets unga chef. Hon gick ut kemiutbildningen på LTH 1997. Hon inledde sitt yrkesliv på Astra Draco men bytte 2007 till uppfinnarvärlden.

Manuel Otero Quevedo är från och med 1 mars projektledare på Episurf Medical. Manuel kommer närmast från Nobel Biocare och ska huvudsakligen ansvara för utvecklingen av Episurf Medicals framtida tandtekniska produkter och operationsinstrument. Manuel, född 1979, är utbildad civilingenjör i Kemiteknik med inriktning Material.

Johnny Westergård, nyligen fyllda 50 och kvalitetsingenjör på Kockums är civilingenjör (F) från LTH och en whiskykännare av stora mått. Han har några år varit produktionschef på svenska Mackmyra och leder ofta whiskyprovningar.

Sami Niemi är idag en viktig person på finska Nokia efter att för tolv år sedan ha varit med och startat Scalado i Lund. Sedan förra sommaren är Scalado uppköpt av Nokia. Sami är ansvarig på Nokiakontoret i Lund för Product Management för all bildmjukvaran i Nokia Lumia. Han är civilingenjör från LTH och North Carolina State University, är 37 år och bor i Skanör.

Christian Ek, 32, har startat ett eget bryggeri i Djurslöv utanför Staffanstorp. Idén och intresset fick kemiingenjören under ett projektarbete på LTH under studietiden i början av 00-talet. Senare har han delat detta med sina bröder André och Fredrik. Deras bryggeri heter Brekeriet

David Wiberg har fått mycket nyhetsutrymme i år för sin bok och pjäs, "Dagboksanteckningar från ett källarhål", om en osäker tonårstjej, Linnea. David, 39, är arkitekt och illustratör och delvis utbildad vid LTH. Han är son till avlidne LTH-professorn Christer Wiberg. David är också känd från Varanteatern, och Varan-tv i SVT. 2007 satte han upp monologen "Svart tulpan" med Linnea i fokus. 2010 kom uppföljaren "Dagboksanteckningar från ett källarhål", som hade premiär på Kulturhuset i Stockholm.

Håkan Svensson

Håkan Rylander, VD på sydskånska avfallsföretaget SYSAV fick Årets specialpris i november när Recyclinggalan hölls på Nalen i Stockholm. Han tog examen som civilingenjör (V) vid LTH år 1972. Ända sedan examensarbetet har han under 40 år engagerat sig inom renhållnings­branschen. Juryn belönade honomför det arbetet för att fortsatt vara en stark röst såväl i Sverige som internationellt i återvinningsfrågor.

Ulf Hansson är ny VD på Energikontor Sydost i Karlskrona sedan 1 februari. Han har examen både som civilingenjör från LTH och som ekonom från BTH. Ulf är 49 år och arbetade senast för Olofströms kommun som näringslivsförvaltare.

Jan Kilström, 47 år, är ny vd i järnvägsföretaget Green Cargo från och med maj månad. Han är civilingenjör (M) från LTH och kommer närmast från Bring Frigo. Han har tidigare varit vd i Nils Hanssons Åkeri AB och haft ledande befattningar i Scania.

Roger Persson, 47 år, är sektionschef på NCC Teknik Bygg i Malmö sedan 2007 och nominerad i tävlingen Årets byggchef 2013. Han har sedan dess lyckats vända röda siffror till svarta och ökat antalet anställda internkonsulter och gjort sig känd som förespråkare av digital projektering. Han är malmöbo och civilingenjör (V) från LTH och har även verkat på Sweco som kontraktschef för Citytunneln.

Cristina Glad, t f VD för Bioinvent International, och ny styrgruppsordförande för Biofilms-Research Center for Biointerfaces vid Malmö högskola. Cristina är disputerad i biokemi vid LTH.

Ulf Hansson är ny vd på regionala Energikontor Sydost i Växjö med uppgift att göra landsdelen energi- och klimatsmartare. Han har arbetat i 22 år på AAK Karlshamn och är såväl civilingenjör (K) från LTH som civilekonom från BTH. Han har även varit näringslivsutvecklare i Olofströms kommun ett par år.

Karl Bergman (53 år) valdes här om året in i Ingenjörsvetenskapsakademiens avdelning II – Elektroteknik. Han är forskningschef på Vattenfall. Karl Bergman är ursprungligen civilingenjör i teknisk fysik på LTH 1983 och disputerade här i fysik 1987. Han har arbetat inom ABB Corporate Research, ABB Power Systems AB och ett par år som managementkonsult på Cap Gemini Ernst & Young. Sedan 2003 har han funnits inom Vattenfallkoncernen.

 

Maria Forsgren, arkitekt utbildad på LTH, är ny certifieringshandläggare på Sweden Green Building Council. Hon var tidigare arkitekt på Slottsarkitektkontoret i Stockholm.

Luciano Astudillo från Malmö, 41 år gammal, tidigare riksdagsman för socialdemokraterna, ministerkandidat och ledande inom SSU har beslutat sig för att försöka satsa på en civil karriär. Han kan då ha nytta av att vara civilingenjör vid LTH.

Michael Mokhberi fick Lunds näringslivspris i april. Han är civilingenjör från LTH och har grundat ett företag tillsammans med Patrik Wåhlin. De säljer en programvara som fungerar som en försäljare till kunder inom e-handelsföretag. Företaget har 50 anställda.

Håkan Svensson, kemiingenjör från LTH, har utnämnts till vd för Södra Timber. Han var redan tidigare skogsdirektör i samma koncern. Han har tidigare verkat i Dow Corning och Bengtssons Maskin samt Södra Interiör som då, 2005, hette Gapro.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06