Nr 1 2013

Teknik som hjälper medicinen

På LTH är det åtskilliga forskare som ägnar sina dagar åt att grunna på medicinska frågor. LTH-nytt berättar i ett temanummer om att antal av dessa.

Det började redan innan LTH fanns med att professor Hellmuth Hertz hjälpte en hjärtläkare att se in i ett arbetande hjärta. Metoden var ultraljud och ultraljudet har sedan utvecklats vid LTH och hela världen över. Idag har ultraljudet vuxit förbi Röntgen som avbildningsmetod. Men ultraljudet kan också användas för att behandla patienter, rena blod, samla ihop sjukdomsmarkörer i blodet och hitta cancerknölar i mjukare vävnad. Om det detta berättar bland annat docent Tomas Jansson. Han har bytt anställning till medicinska fakulteten men leder fortfarande ett civilingenjörsprogram på LTH.

Läs mer: Framtidens ultraljud

På spaning i Taiwan

Taiwan är den icke kommunistiska delen av Kina, en av de Östasiatiska tigerekonomierna. Hit reste nyligen tre av LTH:s professorer tillsammans med universitetets rektor Per Eriksson för att spana efter samarbetspartners. Utbildningsministern Wei-Ling Chiang blev så intresserad att han lovade kommer till Lund nästa år. LTH-nytt följde med på resan. Läs Anders Fricks rapport, en man med egen anknytning till ön.

Läs mer: På spaning i Taiwan

Allt du inte visste om vatten

2013 är av FN förklarat som det Internationella vattenåret. Den 22 mars är det dessutom Världsvattendagen och det uppmärksammades givetvis på Vattenhallen – var annars. I LTH-nytt berättar professor Kenneth M Persson om allt du inte visste om vatten, framför allt om hur det hjälpt till att skapa förutsättningarna för liv på jorden. Utan vatten kan vi inte tänka oss någon existens av levande väsen. Läs den artikeln vid ett tillfälle då du har tid för den är lång men jätteintressant. LTH-nytt återger också en vinnande doktoranduppsats om hur man kan rena vatten så att det dagen efter att det spolats ut en toalett duger att sälja som flaskvatten.

Läs mer: Allt du inte visste om vatten

Trästugor firar 600-åring

Flera gånger har arkitektstudenter vid LTH i en träbyggnadskurs ägnat sig åt kolonistugor. Man har byggt vackra modeller av nyskapande stugor, ofta tänkte eller uppvisade i Landskrona. Landskrona har landets äldsta koloniområden. När Landskrona nu i dagarna firar 600-årsjubileum har tio av stugorna byggts i full skala och ingår i jubileumsfirandet. Ett första riktigt hus för tio studenter.

Läs mer: Tio kolonistugor

LTH-nytt som pdf

Under fliken "Arkiv" finns LTH-nytt i pdf-format. Där hittar du alla nummer sedan 2004.

Läs LTH-nytt som pdf

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06