Nanokunskapsturn under LTH-flagg

Nya samarbeten inom nanomedicin och utbyte av lärdomar mellan USA och Öresundsregionen. Det var målet för en trettio personer stark delegation som under LTH-ledning tidigare i år besökte Research Triangle Park i North Carolina samt ett antal nanoteknikbolag och forskningsinstitutioner i Boston.

Nanomedicin är fortfarande ett område i sin linda, men enligt Klas Risveden, deltagande LTH-alumn och life scienceinriktad rådgivare på Invest in Skåne, ligger USA långt framme på området och har mycket att lära personer och företag verksamma i Öresundsregionen.

Medicon Valley Alliance och Nano Connect Scandinavia arrangerade resan, som leddes av Lars Montelius, professor i fasta tillståndets fysik vid LTH. Han höll särskilt utkik efter kopplingar till LTH:s nystartade utbildning Medicin och teknik.

– Inom ramen för den utbildningen skulle vi kunna etablera flera möjliga samarbeten med ledande universitetet i såväl North Carolina som Boston. Nanomedicin är ett relativt outnyttjat fält inom LTH och LU, och jag tror att vi inom ett sådant område tillsammans med Region Skåne skulle kunna göra en strategisk satsning som berör flera fakulteter, säger Lars Montelius.

På reseagendan stod besök på forskningsinstitut som RTI och Wyss, nanoteknikföretag som Liquidia och Merrinack samt en rad akademiska institutioner med MIT, Harvard och North Carolina State University i spetsen.

Liquidia grundades av Joseph DeSimone och företaget utvecklar nanopartiklar med olika former som liknar allt från hexagoner och frityrmunkar till rör och bumeranger. Tanken är att förse partiklarna med den medicin som passar bäst för att därigenom nå in i celler på lämpligast sätt. Bolaget har tagit in motsvarande drygt 300 miljoner i riskkapital för utvecklingen.

Just tillgången till riskkapital inom nanomedicinområden är ganska god i USA. Samtidigt är det svårt att få amerikanska investerare att satsa pengar på europeiska projekt. Enligt Lars Montelius kan det bero på att det saknas projekt av högrisktyp, vilket får riskkapitalisterna att dra öronen åt sig.

Han har ytterligare idéer om utökad verksamhet inom nanomedicin, inte bara inom ramen för webbportalen Läkemedel i Lund, som LTH idag driver.

– Kanske skulle man inom ramen för Medical Village utveckla en verksamhet som kombinerar nanomedicin för läkemedel med de andra delar inom nanomedicin som redan görs inom universitetet, bland annat inom analysområdet (bio-imaging), diabetes, cancer och neurovetenskap, säger Lars Montelius.

Han är inte ensam om att ha blivit inspirerad av resan och att vilja skapa samarbete med forskare och företag i USA:

– Det märks att intresset för ömsesidigt utbyte är stort. I USA skapade man för några år sedan paraplyorganisationer som organiserar samverkan mellan ingenjörer, nanovetenskap och traditionell medicin, vilket är något som vi nu också funderar på att göra, säger LTH-alumnen Ulf Andersson, som nu är vd för samarbetsorganisationen Medicinska Malmö.

Boston University har satsat på utbildningsprogram i nanomedicin och även en internationell sommarskola. Nu hoppas man på att kunna samarbeta med universitet i Malmö/Lund inom nano-medicin.

– En av utmaningarna när vi drog igång vår verksamhet var att kombinera så skilda områden som nanoteknik och medicinsk forskning, men vi satsade redan från start stort på rundabordssamtal och att erbjuda pilotfinansiering, något som nu visat sig vara väldigt lyckat, säger Bennett Goldberg, chef för Nanoscience Initiative på Boston University.

Text och foto: ANDERS FRICK

Unik nanomaskin ska skapas

En maskin som på en dag kan framställa upp till 100 kilo nanopartiklar av valfri sort. Avdelningen för fasta tillståndets fysik har börjat samarbeta inom EU-projektet Bounapart-e, som har just detta mål. Det är ett samarbete mellan 21 europeiska partners, däribland nio universitet och åtta småföretag, berättar professor Knut Deppert. Produktionen ska vara energieffektiv och miljösäker men kräver nya lösningar på vetenskapliga problem.

­– Själva iden är inte unik, men i dagsläget finns det bara en enda tillverkare av en liten apparat i världen och projektet går ut på att producera stora mängder väldefinierade nanopartiklar, vilket ingen annan klarar i dagsläget, förklarar Knut Deppert.

 

Mer information via www.buonapart-e.eu

Lars Montelius tips om akademiska studieresor

• Att åka många i en grupp ger en överblick som man
aldrig får om man åker ensam.
• Att komma många gör att mottagaren som man besöker
skapar ett program och visar upp hela sin bredd
och ställer upp med många av sina medarbetare på
olika nivåer.
• Åker man mer själv eller med sin egen forskargrupp så
kan man å andra sidan oftast skapa mer och fler konkreta
delprojekt. Så kombinationer är alltid det bästa.

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06