Hallå där, Viktor Stojanovski

GRATTIS TILL VINSTEN! KAN DU BERÄTTA LITE MER OM TÄVLINGEN?

– Det var en tävling för svenska studenter som gick ut på att presentera idéer och visioner för hur en stad kunde förbättras och bli mer hållbar. Staden skulle inte expandera, vi skulle arbeta vidare på det som redan fanns. Man kunde välja att tävla i Malmö, Göteborg eller Stockholm. Trots att jag kommer från Göteborg, och aldrig hade varit i Malmö innan tävlingen, valde jag just Malmö. Jag tog fasta på universella idéer, och använde mig väldigt mycket av Google maps…!

VILKA VAR DINA VINNANDE IDÉER?

– Jag utgick från hur Malmös vägar, byggnader och offentliga rum kan byggas om för att hjälpa medborgarna till en mer aktiv och grön livsstil, där stressfaktorerna som en storstad har byggs bort.

KAN DU GE NÅGOT KONKRET EXEMPEL FRÅN DITT BIDRAG?

– Att alla ska ha nära till gröna ytor är ett exempel. När en stad växer blir bebyggelsen ofta tät. Att plantera gräs på tak kan skapa små, gröna naturoaser mitt i staden. Har man en tiominuterspaus på jobbet ska man kunna gå ut och sätta sig i takparken. Jag tänkte lite på New York. Närheten till naturen finns, trots att man är mitt i en storstad.

Mellan dessa offentliga takparker kan det byggas broar, så att man utan att ge sig ut i trafiken kan ta sig från en punkt till en annan. Genom att lyfta upp staden, avlastas de ofta så trånga gatorna där människorna likt robotar trängs och stressar mellan platser.

AV 50 TÄVLINGSBIDRAG TOGS 15 UT TILL FINAL. SEDAN KORADES FRÅN DE TRE STÄDERNA. VARFÖR VANN JUST DITT BIDRAG MALMÖDELEN, TROR DU?

– Jag tävlade mot både arkitekter och samhällsplanerare, studenter som sysslar med just sådana här frågor. Något jag själv vanligtvis inte gör. Men vad jag har är det breda ingenjörstänket. Jag tror det var avgörande för min vinst.

Jag lyckades med helheten, att koppla de olika delarna till varandra på ett naturligt sätt. Från att bygga om vägar för en minskad bilism och bygga elbilsladdare, till att ha klätterväggar på hus och gungor vid busshållplatser. Allt fick plats och hörde samman i min vision. Jag fick också beröm för att mina idéer var praktiskt genomförbara. Både staden och byggföretagen kan i praktiken börja arbetet med dem i dag.

SIST MEN INTE MINST: VAD VANN DU?

– En studieresa till New York! Senare i vår ska jag åka dit och besöka olika byggen i staden. Och så fick jag presentera mig själv och mitt tävlingsbidrag inför 300 politiker och personer från byggbranschen på Framtidsdagarna som Skanska arrangerar. Det var något man bara är med om en gång i sitt liv! Jag fick en hel del visitkort... Jakten på sommarjobb ser efter det väldigt mycket ljusare ut!

TEXT OCH FOTO: SARA HÄNGSEL

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06