Arkipelago - ett Arkad för arkitekter

Nu har även arkitekt- och designstudenter sitt eget Arkad, fast det heter Arkipelago och
organiseras i samarbete mellan de svenska arkitektskolornas studentsektioner.

Under en start i liten skala 2011 ägnades mittersta veckan i mars i år åt evenemanget, som bestod av föredrag av olika arkitekter och en mässa i A-husets nya utställningshall den 15 mars med åtskilliga utställande arkitektfirmor. En mycket nöjd arrangör var tredjeårsstudenten Henrik Malm, ordförande i A-sektionens arbetsmarknadsutskott.

– Det har blivit en bra uppslutning, klart över förväntan och vi avslutar med en A-bar i kväll, sa han. För mig personligen har det varit jätteroligt att träffa de andra skolornas studenter. Det svåraste har varit att locka hit industridesignföretagen. Jag har förstått att de ofta är så små att de har svårt att avvara folk en hel dag till en mässa. Där finns det mer att jobba på till nästa år för vi vill verkligen få med oss industridesignstudenterna också. Men firmor som IKEA och Thule fanns i varje fall på plats.

Henrik har en känsla av att dagens arkitektstudenter kanske är lite mer marknadsanpassade än de var för några år sedan.

– Och arkitektfirmorna är definitivt mer intresserade av kontakt med det blivande yrkesfolket efter en period när det varit de arbetssökandes marknad, med gott om arbetstillfällen, sa han.

Linus Mannervik och Amanda Oskarsson från sektionsledningen berättade att Arkipelago har en sajt och att det är spännande att ”arkitekternas Wikileaks”, Archileaks, också deltog i mässan. Sektionen arrangerade allt, även fest, bar och fika.

Text och foto: MATS NYGREN

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06