Så gör du egen läsk

Ett enkelt experiment som görs i Vattenhallen är framställning av egen läsk. En läskedryck består av kolsyrat och smaksatt vatten, ofta med fruktkaraktär. Genom att trycka in koldioxid i vattnet – som kan lösa en ansenlig mängd – får man bubblande dryck som känns uppfriskande att dricka. Koldioxid under tryck är inte helt ofarligt och heller inte så lätt tillgängligt i hemmets kök, så vi gör på ett annat sätt.

»»Tillsätt lite citronsyra till ett glas med saft eller juice. Detta gör saften surare, men var försiktig så att det inte blir för mycket.

»»Blanda i ett litet mått bikarbonat, som ju är en sorts bakpulver. Även här måste man vara försiktig med mängden! Det som nu händer i glaset är att saften börjar bubbla. Bikarbonatets funktion vid brödbak är att under gräddningen släppa ifrån sig koldioxid i brödet. Värmen i ugnen frigör nämligen koldioxiden i bikarbonatet, och då sväller de fina hålen i degen upp som små ballonger som stelnar i värmen och gör att brödet blir luftigt.

Nu är det ju i allmänhet mer läskande att dricka något som är kallt, så därför lurar vi ut koldioxiden ur bikarbonatet med en syra i stället. Då får vi en kall, bubblande och läskande dryck. Det finns dock en risk att läsken blir läskig. Bikarbonatet och syran bildar salter som kan försämra smaken, så att den smakar salt. Krydda alltså drycken försiktigt och prova dig fram.
Lycka till!

Sidansvarig: tiina.meri@kansli.lth.se | 2015-11-06